Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare vill legalisera droger

Publicerad: 18 augusti 2010, 11:55

Gör drogfrågan till en hälsofråga. Det menar en av Storbritanniens mest framstående läkare. Han tycker att regeringen har misslyckats i kampen mot drogerna och vill se ett legaliserande.


Den före detta rektorn för Royal College of Physicians har tidigare sagt att han ville avsluta sin period som rektor på ett anmärkningsvärt sätt. Det gjorde han i måndags med sitt uttalande att regeringen borde legalisera droger eftersom den nuvarande strategin varken har minskat brottsligheten eller förbättrat hälsan.

– Jag säger inte att vi ska göra heroin tillgängligt för alla, men vi borde behandla frågan utifrån ett hälsoperspektiv snarare än att göra folk till kriminella, sade sir Ian Gilmore enligt the Guardian.

Ian Gilmore utryckte också sitt stöd för Nicholas Green, ordförande i det brittiska advokatsamfundet, som nyligen föreslog att droganvändning ska bli tillåtet för att minska brottsligheten och förbättra hälsan, genom till exempel minskad spridning av hiv.

Flera brittiska läkare har den senaste tiden gett uttryck för önskan att avkriminalisera droger, bland annat med hänvisning till Portugals legaliserande 2001. Det har bland annat lett till minskad droganvändning hos unga.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev