Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare visar senkommet intresse för nya apotek

Publicerad: 5 juni 2009, 17:02

Många läkare har på sistone hört av sig till Läkemedelsverket med frågor om att starta apotek på den nya marknaden. Men den nya lagstiftningen stoppar dem.


Enligt huvudpropositionen om den nya apoteksmarknaden, som antagits av riksdagen, får läkemedelsförskrivare inte beviljas tillstånd att bedriva detaljhandel med läkemedel till konsumenter.

Förskrivare får inte heller på ett påtagligt sätt påverka, eller som det står i lagtexten ”utöva ett bestämmande inflytande över", personer som driver apoteksverksamhet.

Trots att denna lag nu är antagen av riksdagen, har flera läkare på senare tid hört av sig till Läkemedelsverket med frågor om att starta, äga eller medverka i apoteksverksamhet.

– Vi har fått frågor från både läkare och veterinärer. Men det har blivit en väldigt senkommen fokusering på den här frågan, eftersom lagstiftningen redan är beslutad. Intressegrupper har haft möjlighet att uppmärksamma regeringen på sina åsikter tidigare via sina remissvar. Men det finns förstås andra sätt för förskrivare att medverka i verksamhet än genom direkt ägande eller bestämmande inflytande, säger Erica Hagblom, utredare på Läkemedelsverkets inspektionsenhet.

Var gränserna för bestämmande inflytande går kommer att mejslas fram först när Läkemedelsverket börjar handlägga ansökningar.

– Mitt råd till intressenter är att läsa på regleringen i lagtexten och de kommande föreskrifterna. Man kan naturligtvis också ändra på ägarförhållanden så att de vid en tillståndsansökan mer sannolikt uppfyller kraven, säger Erica Hagblom.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev