Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Läkare: yrket saknar mening

Publicerad: 28 november 2008, 14:17

Läkare: yrket saknar mening

Foto: Foto: Photos.com

Barnmorskor och sjuksköterskor inom kirurgi och medicin ser mest mening med sina jobb. Däremot anser allt färre läkare att jobbet är meningsfullt.


Statistiska centralbyrån, SCB, har tillsammans med tidningen Du & Jobbet tagit fram en lista som visar vilka yrkesgrupper som betraktar sina jobb som meningsfulla. Vården dominerar toppen av listan. Bland barnmorskor och sjuksköterskor inom medicin och kirurgi, som delar listans förstaplats, anser 90 procent att jobbet är meningsfullt.

Bland undersköterskor och sjukvårdsbiträden har 85 procent uppgett att jobbet är meningsfullt . Samma siffra gäller för läkare. Läkare ligger därmed under yrkeskategorier som administratörer inom offentlig förvaltning.

För 15 år sedan svarade upp emot 95 procent av läkarna att de ansåg att jobbet var meningsfullt, enligt Mikael Rolfs, specialistläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna och styrelseledamot i Läkarförbundet.

Han tror att den lägre skattningen beror på att läkare fått allt fler administrativa uppgifter som tidigare sköttes av läkarsekreterare och annan personal.

– Det är tid som man inte längre kan lägga på patienterna, säger han.

Tycker du själv att ditt jobb är meningsfullt?

– Ja, jag älskar mitt jobb. Det är roligt att gå till jobbet och det händer nya saker varje dag. Jag har turen att jobba i en verksamhet som är väldigt patientnära, så jag slipper en stor del av det administrativa.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev