Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare zoomar in svårupptäckta tumörer i kvinnobröst

Publicerad: 16 augusti 2006, 09:16

Två svenska sjukhus är bland de första i världen att testa en ny tredimensionell teknik för bröstcancerscreening - tomosyntes. Fördelen med tekniken är tydligare bilder, utan att stråldosen ökar. Framför allt kvinnor med svårröntgade bröst kan vinna på att undersökas med tomosyntes, men entusiasterna tror att tekniken helt kan konkurrera ut den vanliga tvådimensionella mammografin.


En panoramaåkning genom ett virtuellt kvinnobröst. Så kan tolkningen av framtidens bröstcancerscreening komma att se ut. Med så kallad tomosyntes röntgas brösten från flera olika vinklar. I en dator skapas sedan en tredimensionell bildvolym av bröstet som röntgenläkaren kan vända och vrida på, eller spela upp som en film med in- och utzoomning av bröstets inre.

Fördelen jämfört med traditionell, tvådimensionell mammografi är tydligare bilder som gör det enklare att hitta riktigt små tumörer och att avgöra om tumören är god- eller elakartad. Allt detta utan att den sammanlagda stråldosen blir större än med vanlig mammografi.

Sverige ligger mycket långt fram i utvecklingen. I Stockholms läns landsting har tomosyntestekniken provats på försök vid Danderyds sjukhus under ett års tid. Det svenska medicinteknikföretaget Xcounter har utvecklat utrustningen. I Malmö blir Universitetssjukhuset Mas ett av två sjukhus i världen som får testa Siemens nya tomosyntesapparat.   Även flera andra företag utvecklar liknande apparatur.

Sjukhusfysikern Anders Tingberg vid radiofysikavdelningen på Universitetssjukhuset Mas i Malmö, är positiv till de nya möjligheter tekniken ger.

- Med tomosyntes kan vi komma runt problem som finns med den traditionella mammografibilden. Där hamnar strukturer ovanpå varandra vilket kan leda till feldiagnostik. Normal vävnad kan se ut som tumörer på röntgenbilden, eller så kan vävnaden skymma en tumör, säger han.

För att utreda fördelar och nackdelar med diagnostiken startar sjukhuset nu en pilotstudie där omkring 100 kvinnor  kommer att undersökas med tomosyntes. Bilderna från undersökningen jämförs med vanliga mammografibilder av samma kvinnor.   Slår studien väl ut är tanken att tomosyntes ska användas inom Malmös  bröstcancerscreeningprogram.

Anders Tingberg är projektledare för studierna och samarbetar med Ingvar Andersson, överläkare vid sjukhusets röntgen­diagnostiska avdelning. De tror att resultaten kommer att bekräfta internationella studier som har visat på tomosyntesens fördelar.

- Främst är den fördelaktig  för de 10-20 procent av kvinnorna som har svårröntgade bröst med tät körtelvävnad, säger Ingvar Andersson.

Om tomosyntes så småningom blir klinisk rutin i sjukvården, tror Ingvar Andersson att tekniken blir reserverad för dessa  kvinnor. Att screena alla med tomosyntes kan bli svårare, anser han, eftersom det tar längre tid att bedöma bilderna. I dag saknas personalkapacitet för detta.

- Det gäller att klassificera brösten före undersökning så att de med körtelrika bröst kan få tomosyntes direkt, säger Ingvar Andersson.

Tom Francke, vd i Xcounter, tror däremot att tomosyntes kommer att ersätta all tvådimensionell mammografi inom några år. Det är inte bara svårbedömda fall som har nytta av tekniken.  

- Vi tror inte att det behöver ta längre tid att bedöma tomosyntesbilder. Läkaren kan i spela upp undersökningen som en snabb film för att grovt sortera ut dem med misstänkta tumörer. Att sedan göra en grundligare analys tar längre tid, men det gör det också att granska mammografibilder. Och med tomosyntesen krävs inga återbesök för ny undersökning. Allt finns redan med, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News