Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkaren: åk tillbaka till Afrika

Publicerad: 8 februari 2011, 13:06

Svara på min fråga eller åk tillbaka till Afrika och ta hjälp av en medicinman. Det beskedet hävdar en kvinna som nu DO-anmält en vårdcentral att hon fick av sin läkare.


Kvinnan vände sig till en läkare vid vårdcentralen i Viskafors i slutet av september förra året.

I sin anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, DO, berättar hon hur hon började förklara de akuta besvär hon haft under natten.

Läkaren ska då ha uppmanat henne att svara på frågan om hon hade svårt att andas eller inte och ha sagt att hon om hon inte svarade kunde åka tillbaka till Afrika och söka hjälp av medicinmannen i den by hon kom från.

En uppmaning som ska ha upprepats en gång till under den tid besöket varade, innan kvinnan gick därifrån utan att ha fått hjälp.

Enligt Sveriges Radio Sjuhärad sökte kvinnan därefter vård på Skene lasarett där det konstaterades att hon hade en allvarlig infektion till följd av åderbråck.

DO har nu vänt sig till Viskafors vårdcentral vill ha svar på flera frågor. Myndigheten vill både veta om  vårdcentralen bekräftar eller dementerar kvinnans version av händelserna och vilken vård kvinnan fick.

Enligt radion jobbar läkaren inte kvar på vårdcentralen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev