Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkaren från Astrid Lindgrens barnsjukhus häktad för dråp

Publicerad: 6 mars 2009, 07:16

Läkaren som anklagas för att ha dödat en patient på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna har häktats för dråp. Hon misstänks ha injicerat den lilla flickan med mycket höga doser tiopental och morfin. (Ny version 15.35)


Ämnen i artikeln:

Astrid Lindgrens Barnsjukhus

Solna tingsrätt häktar läkaren på sannolika skäl misstänkt för dråp. Det är den högre av de två misstankegraderna.

Tingsrätten grundar sitt beslut på det rättsmedicinska utlåtandet. Enligt det fick den lilla flickan som dog en för hög dos av det narkotikaklassade preparatet tiopental och morfin.

"Eftersom XX (den häktade läkaren) var den som ansvarade för vården av YY (barnet) under hennes sista timmar, är det mest sannolikt att det var XX som gav YY de dödliga medicinerna.", skriver tingsrätten i häktningsbeslutet.

Kammaråklagare Elisabeth Brandt bekräftar att läkaren misstänks ha injicerat de dödliga doserna av preparaten med flit. Nu har åklagaren fram till nästa fredag, den 13 mars, på sig att avgöra om hon ska väcka åtal.

Hur är bevisläget?

– Tingsrätten har gjort bedömningen att det föreligger sannolika skäl. Jag anser att bevisläget är gott, säger Elisabeth Brandt till Dagens Medicin.

Enligt Elisabeth Brandt har uppgifterna som ligger till grund för utredningen mot läkaren kommit fram i en annan polisutredning. Vilken utredning det är vill åklagaren inte berätta. Däremot dementerar hon uppgifterna i andra medier om att det var en rättsläkare som gjorde polisanmälan.

Läkarens försvarsadvokat Björn Hurtig hade många och starka invändningar mot de anklagelser som riktades mot läkaren vid dagens häktningsförhandlingar. Han anser inte att det inte finns någon risk för att hans klient skulle förstöra några bevis i målet om hon släpptes fri. Han har därför beslutat sig för att överklaga häktningsbeslutet till hovrätten.

– Jag kommer att lägga bort allt i eftermiddag och sätta mig och skriva på ett överklagande. Jag kommer att begära en extra skyndsam handläggning, hela hennes liv är på väg att förstöras, säger Björn Hurtig till TT.

Enligt Björn Hurtig var de doser av läkemedlen som flickan fick mycket högre än de godkända. Läkaren står fast vid att hon inte har dödat barnet med flit.

– Hon ställer sig helt frågande till det. Hon vore oerhört klumpig om hon tryckte i ett barn så höga halter där risken för upptäckt är enorm, säger Björn Hurtig till TT.

Tidigare har läkaren kallats för barnläkare, både i Dagens Medicin och i andra medier. Enligt Socialstyrelsens förteckning över legitimerade läkare, utgåva 07/08, är hon inte specialist i pediatrik.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev