Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkaren Lars Werkö är död

Publicerad: 8 oktober 2009, 13:45

Lars Werkö, professor emeritus i medicin, har avlidit.


Enligt Läkartidningen avled Lars Werkö i morse, 91 år gammal.

Under sin långa karriär, med uppåt 70 yrkesverksamma år, har Lars Werkö haft många olika roller, exempelvis läkare, professor, forskningschef inom läkemedelsbranschen, förtroendevald till såväl fackliga som vetenskapliga specialuppdrag. Bland annat var han Statens beredning för medicinsk utvärderings förste ordförande.

SBU:s nuvarande ordförande, Nina Rehnqvist samt dess direktör, Måns Rosén skriver om hans bortgång på SBU:s hemsida:

Lars Werkö har under många decennier varit en av de viktigaste och mest respekterade personerna inom svensk medicin, och han var på 1980- och 1990-talet med om att lägga grunden för SBU:s verksamhet. Lars Werkö har betytt oerhört mycket för den kritiskt vetenskapliga diskussionen av vårdens rutiner.

79 år gammal drog han sig tillbaka och började en ny karriär som pensionär då han bland annat skrev sina memoarer  Det gäller alltid livet .

En hälsofråga som han drev med extra stor entusiasm var diskussionen kring  kolesterolmyten  och de kostråd som den gav upphov till.

Hans sista bok,  Från blodhosta till vardagsstress , kom ut så sent som förra året och var en sammanfattning av svensk sjukvård under 1900-talet.

Lars Werkö föddes 1918 i Karlskrona.

Relaterat material

Så minns vi Lars Werkö

Lars Werkö väckte debatt

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev