Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Läkaren som varnade för MPR-vaccin i förhör om etik

Publicerad: 16 Juli 2007, 08:41

Den läkare som skrev den uppmärksammade artikeln om ett påstått samband mellan MPR-vaccinationer och autism förhörs i dag av brittiska medicinalverket. Läkaren och två kollegor misstänks ha brutit mot etiska regler när studien genomfördes och för att ha varit oärliga i kontakterna med tidskriften Lancet.


Det var 1998 som den brittiske läkaren Andrew Wakefield tillsammans med professorerna John Walker-Smith och Simon Murch publicerade resultaten av sin studie, som pekade på ett samband mellan trippelvaccin mot mässling, påssjuka och röda hund och autism, i den medicinska tidskriften Lancet. Resultatet fick stor spridning och ledde till att andelen barn som vaccinerades sjönk kraftigt.

 Nu ska brittiska medicinalverket General Medical Center, GMC, utreda om de tre författarna till studien begått tjänstefel.
 På sin hemsida skriver GMC att man bland annat ska utreda huruvida de tre bedrev forskning utan godkännande av den etiska kommittén på sjukhuset där de var verksamma och om vissa av de undersökningar som barnen som ingick i studien fick genomgå stod i motsats till deras medicinska behov.
 Wakefield och Walker-Smith har också anklagats för att ha utelämnat information om hur de rekryterat patienter till studien i sina kontakter med Lancet, vilket ska ha lett till en missledande beskrivning av patientpopulationen i tidskriften.
 Bland det som GMC ska utreda finns också huruvida Andrew Wakefield fungerat som rådgivare åt advokater som företrätt personer som påstås ha skadats av vaccinet.

 Om GMC finner att anklagelserna är sanna kan straffet bli avstängning.
 Förhören börjar i dag och sista datum är i nuläget utsatt i oktober.
 Enligt BBC förnekar Andrew Wakefield via sin advokat att han begått något fel.
 Lancet tog 2004 avstånd från studien, som de menar aldrig borde ha publicerats.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev