Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarens mobilanteckningar blev roman om barnlängtan

Publicerad: 10 augusti 2018, 11:29

Huvudpersonen dök bara upp där en dag när Erika Rockborn skrev i anteckningsappen på telefonen. Nu romandebuterar distriktsläkaren.


Den 25 augusti släpps ”Livmodermakt”, som handlar om läkaren Martin. Hans fru vill inte ha barn än, själv längtar han efter att bli pappa. Han går en kurs i att måla kroki och mötet med modellen ställer saker på sin spets.

Boken är den första i en planerad trilogi.

– Nästa är på gång och den tredje har jag klar i mitt huvud, säger Erika Rockborn, som arbetar som distriktsläkare i Söderköping.

En av bokens karaktärer finns på riktigt, allt annat är fiktivt. De patientfall som finns i boken har verklighetsbakgrund, men är så förändrade att ingen ska kunna känna igen sig.

­ – Kollegorna har frågat om jag skriver om dem, med det gör jag inte, säger hon.

Egentligen var det inte nu hon skulle skriva. Det var ju sedan, när hon blivit pensionär. Men en stroke 2012 förändrade det.

Strax innan hade hon skaffat en smartphone och den blev hennes hjälpreda när minnet sviktade.

– Jag brukar säga att den är min hjärna. Jag har allt i den.

Hon arbetar igen efter sjukskrivningen och en dag började hon helt sonika skriva om bokens huvudperson i telefonens anteckningsapp. Sedan skrev hon hela boken så, på lediga stunder. På bussen till arbetet, i väntan på maten i ugnen eller i bilen. Tre år har det tagit.

­– Min dotter säger att ”du sitter ju alltid med telefonen”. Men jag har inte fått tumartros än, säger Erika Rockborn.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev