Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkares attityd till mobila hälsoappar undersöks

Publicerad: 7 maj 2014, 07:15

Vad har läkare i Sverige respektive Singapore för inställning till mobila hälsoappar? Det ska en student på Karolinska institutet ta reda på.


I en webbenkät ombeds läkare att ta tio minuter för att anonymt svara på frågor om sin attityd till hälsoappar i mobilen.

–   Vi upptäckte att det finns en kunskapslucka vad det gäller appar. Det   finns många av varierande kvalitet som hanterar hälsa och livsstil, men   vi vet ingenting om hur vården använder dem, säger Sabine Koch,   professor i hälsoinformatik på Karolinska institutet.

Hon   handleder studenten Yiping Zhang som gör sin masteruppsats i   hälsoinformatik. Yiping Zhang är för närvarande i Singapore och svår att   nå.  Enkäten vill klarlägga läkares inställning till appar, om de   rekommenderar dem för sina patienter och om de i så fall tittar på om   apparna är certifierade eller inte, till exempel.

Det är attityden hos läkare i Sverige respektive Singapore, som undersöks.

–   Det är intressant att jämföra de två länderna eftersom de är mest   framåt vad gäller mobil it-användning men väldigt olika kulturellt.   Singapore har inte alls den stora äldre befolkning vi har i Sverige,   till exempel, säger Sabine Koch.

Man har med hjälp av SFAM,   Svensk förening för allmänmedicin, främst vänt sig mot läkare i   primärvården för att sprida kännedom om enkäten. Det är för att man tror   att det är där appar rekommenderas mest, enligt Sabine Koch.

–   Men man kan ju tänka sig att läkare inom specialistsjukvården på   sjukhusen också kan rekommendera dem, till exempel till sina   diabetespatienter. De får också mer än gärna svara på enkäten, säger   hon.

Planen är att masteruppsatsen ska vara klar i augusti.

■ Här finns enkäten:”Swedish and Singaporean Physicians’ Attitudes to Mobile Health Apps Survey”

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev