Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkares extraknäck ska granskas hårdare

Publicerad: 17 december 2008, 14:44

Läkares extraknäck ska granskas hårdare

Läkare med egna företag granskas extra noga när revisorerna i Region Skåne tar krafttag mot jäv och förtroendeskadlig verksamhet.


Sjukvårdspersonal inom landstingen får enligt lag och kollektivavtal inte ha konkurrerande bisysslor eller egenintressen i landstingens uppköp av varor och tjänster.

Men uppföljningen av reglerna brister. Det uppger landstingsrevisorer och personalchefer som Dagens Medicin talat med.

När revisorerna i Region Skåne tidigare i höstas granskade efterlevnaden av reglerna fann de att uppföljningen av anställdas extraknäck och engagemang i företag var dålig.
Konkurrerande bisysslor accepterades, trots att de stred mot regelverket.

– Framför allt var man beredvillig med att tillåta att läkare jobbade mycket extra på annat håll, säger Nils Peter Magnusson, revisionsdirektör i Skåne.

Revisionskontoret ska nu skärpa kontrollen av personal som via egna företag säljer tjänster till regionen.

– Vi kan exempelvis kontrollera vilka anställda som har registrerade firmor och sedan göra en samkörning för att se vilka mellanhavanden som finns mellan dessa och regionen.

Under hösten har tveksamma bisysslor inom Landstinget i Östergötland uppmärksammats.
Kirurgkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping är ett exempel. Där gjordes en upphandling av operationssalar och personal för att korta köerna till bröstcanceroperationer.

Det företag som rodde hem den upphandlingen var det enda som lämnade anbud.

– Vi visste från början att en av klinikens kirurger sitter i styrelsen för det företaget. Mitt krav var att den här kirurgen inte får operera i den upphandlade verksamheten, säger Claes Juhlin, verksamhetschef på kirurgkliniken.

Han ser ingen komplikation i att kliniken har avtal med ett företag där en av de anställda har egenintressen.

- Enligt min uppfattning är det ett större problem med bisysslor om läkaren konkurrerar med eller inkräktar på det arbete som görs på den arbetsplats där läkaren har sin huvudanställning.

Landstinget i Östergötland skärper nu rutinerna för kontroll av extraknäck och jäv.

– Jag tror inte att vårt landsting är ensamt om att ha anställda som har bisysslor som strider mot reglerna, säger Agneta Westerdahl, personalchef i Landstinget i Östergötland.

Av de tolv landsting som Dagens Medicin har kontaktat angående bisysslor sammanställer bara ett, Västra Götalandsregionen, regelbundet extraknäck. I fjol godkändes drygt 1 600 bisysslor i regionen. Läkarna stod för nära hälften.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev