Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkares intervjufärdigheter ifrågasätts av forskare

Publicerad: 16 februari 2010, 13:26

Läkares intervjufärdigheter ifrågasätts av forskare

Foto: Christina Cliffordson, professor i pedagogik.

Läkare bör inte ansvara för intervjuerna av sökande till läkarutbildningen. Risken är att de låter personliga sympatier avgöra, enligt en professor i pedagogik.


Umeå universitet tar in hälften av studenterna till läkarutbildningen via ett alternativt urval. Där vägs resultatet från högskoleprovet samman med intrycket som de sökande gör när de intervjuas, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Ansvariga för intervjuerna är läkare från Västerbottens läns landsting. Olämpligt, anser Christina Cliffordson vid Högskolan väst i Trollhättan. Hon är professor i pedagogik och har forskat om behörighet och antagning till högre utbildning.

Enligt Christina Cliffordson finns en risk för att läkarna ger sökande som påminner om dem själva förtur.

– Det finns skäl att tro att professionella intervjuare skulle utföra det här arbetet bättre om de fick tydliga kriterier, säger hon till Västerbottens-Kuriren.

Per Lindström, ordförande i antagningsrådet vid Umeå universitet, säger till tidningen att de berörda läkarna får utbildning inför intervjuerna. Där får de instruktioner om att personliga sympatier inte får fälla avgörandet vid antagningen.

Även på Karolinska institutet i Solna deltar läkare i intervjuer av sökande till läkarutbildningen, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Relaterat material

1,7 på högskoleprovet kan räcka för plats på läkarlinjen

Personlighetstypen styrde resultaten på läkarlinjen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev