Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkares jour en påfrestning för hjärtat

Publicerad: 19 december 2005, 09:42

Läkare utsätts för en ökad stress i samband med jourtjänstgöring. En mätning av läkarnas EKG visar på en ökad påfrestning på hjärtat med ungefär 30 procent under jouren, enligt en svensk studie.


För att få ett objektivt mått på stress fäste forskarna en liten bärbar EKG-apparat på deltagarna i studien, för att mäta  variationen i hjärtfrekvens, HRV. Resultaten visade att hjärtats "broms", parasympaticus, minskade med 15-30 procent under jour i hela läkargruppen oberoende av specialitet.

Hjärtrytmen hos en grupp narkosläkare visade dessutom en genomsnittlig 30 procent lägre nivå av parasympaticus än övriga mätt över alla undersökningsdagar, oberoende av jour. I studien ingick såväl normal arbetstid, som jour och återhämtning/vila.

Studien, som genomförts av läkaren Birgitta Malmberg vid Område Yrkes- och miljömedicin på Universitetssjukhuset i Lund, inleddes efter en omstridd rapport 2001 om högre dödlighet bland anestesiologer än andra läkare.

- Vi vet ännu inte om detta innebär en hälsorisk för narkosläkare. Men det är rimligt att man vid schemaläggning och planering av bemanning bör ta hänsyn till dessa biologiska fakta, säger Birgitta Malmberg.

I Birgitta Malmbergs studie ingår 39 läkare med återkommande jourtjänstgöring vid Område anestesiologi och intensivvård, Område barnsjukvård och Område öron-näsa-hals vid Universitetssjukhuset i Lund samt 45 anestesiläkare med nattjour från Göteborg som en extern kontrollgrupp.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev