fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkares mobilnummer låg öppet på nätet

Publicerad: 5 mars 2019, 12:25

Foto: Tobias Andersson/Bildbyrån

UPPDATERAD Privata uppgifter om personal på flera sjukhus har funnits helt öppet på nätet för den som känt till rätt länkar. Bland de berörda finns Skaraborgs sjukhus, där bland annat arbetsscheman och läkares mobilnummer varit tillgängliga.

Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenSkaraborgs sjukhusRegion KronobergCentrallasarettet Växjö

Uppgifterna, som inte är tänkta för allmänheten, har funnits i en webbtjänst för schemaläggning.

Länkarna till respektive sjukhus har inte varit spärrade med lösenord. Företaget bakom webbtjänsten har gjort erbjudanden till nästan alla regioner, närmare bestämt 19 av 21 regioner.

– Jag tror att det här har varit ett system som varit i bruk länge, och som dessutom uppfattats som väldigt lättanvänt. Det är lätt för den enskilde när man ska tjänstgöra, säger Erik Lagersten, kommunikationsdirektör på Västra Götalandsregionen, till SVT Nyheter Väst.

– Men vi konstaterar nu att med det här sättet att hantera detta och med en länk som kan spridas så motsvarar inte det våra krav på informationssäkerhet. Så därför har vi vidtagit ett antal åtgärder, tillägger Lagersten.

Systemet ska nu skyddas med användar-id och lösenord.

I schemaläggningen som legat öppen har det även funnits uppgifter om semester, sjukskrivning och föräldraledighet.

SVT Nyheter Småland rapporter också om en läcka på Centrallasarettet i Växjö via webbtjänsten Medinet. Till exempel har scheman från kirurgkliniken på sjukhuset varit åtkomliga för allmänheten. Efter att sjukhuset gjort Medinet varse har de publika uppgifterna stängts ner.

ADAM WENELL/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev