lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkares tillstånd krävs för temperaturtagning

Publicerad: 13 februari 2009, 09:14

Läkares tillstånd krävs för temperaturtagning

Danska sjuksköterskor ska tvingas be om en läkares tillstånd för att ta temperaturen, utföra pricktest eller lägga ut en kateter, enligt ett nytt förslag.


Åtgärder som kräver att man går igenom huden eller inför apparatur i naturliga kroppsöppningar klassas, enligt Sundhetsstyrelsens nya regler, som operativa ingrepp. Enligt ett nytt förslag från samma myndighet måste sjuksköterskor ha tillstånd från patientens läkare för att utföra sådana ingrepp.

Men förslaget har redan stött på kritik. Connie Kruckow, ordförande i fackförbundet Danskt sjuksköterskeråd, tycker att förslaget är för stramt.

– Det är ohållbart att en sjuksköterska ska be om lov innan denna utför de mest basala sjuksköterskehandlingar, säger hon till danskt sjuksköterskeråds nyhetsbrev.

Sjuksköterskan Öst Inge Cortsen påpekar att förslaget skulle ta tid från patienten om det genomfördes.

– Vi har den tid vi har. Och den tid vi lägger ned på att tala med läkaren, den används inte på patienten, säger hon till Synergi.

Birgitte Josefsen, ledande sjukvårdspolitker inom venstre, är, enligt danska Dagens Medicin, förundrad över förslagets formuleringar. Hon har skickat det till sundhedsministeriet med beskedet om att hon helt enkelt inte förstår det.

Andrea Björkman

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev