Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkares uppfinning "foppatoffelns" räddning

Publicerad: 4 februari 2008, 09:32

Ett litet clip, utvecklat av intensivvårdsläkaren Mikael Stenberg, kan bli lösningen för alla dem som vill slippa statisk elektricitet men ändå använda foppatofflor på sjukhus.


– Jag kom på idén i samband med att skorna började ifrågasättas och till och med förbjudas på vissa arbetsplatser, säger Mikael Stenberg, intensivvårdsläkare på Norrlands universitetssjukhus i Umeå, i ett pressmeddelande.

Dagens Medicin har tidigare berättat om att vissa typer av plastskor med tjock sula, exempelvis de inom vården så populära foppatofflorna, eller crocs som de egentligen heter, gör att personen som bär dem blir elektriskt isolerad från marken.

Skorna gör så att den statiska elektricitet som vi alla samlar på oss inte har någonstans att ta vägen, vilket kan leda till kraftiga urladdningar när personen ifråga kommer i kontakt med ett metallföremål eller liknande.

Som en lösning på problemet har Mikael Stenberg  – tillsammans med Jonas Hansson – nu utvecklat produkten Safeclip, ett litet klipp som enkelt monteras på skorna och som består av en elektriskt ledande plast med hög inbyggd elektrisk resistens, vilken skapar en bättre kontakt mellan foten och marken.

Att klippet består av en elektrisk ledande plast med en hög resistens innebär att det också är strömbegränsande, vilket minskar skadorna om bäraren av misstag kommer i kontakt med till exempel 220 volt.

Relaterat material

Plasttofflor orsakar norsk kortslutning

Krav att tofflor stoppas efter farliga incidenter

Karolinska förbjuder foppatofflor

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev