fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkaresällskapet: Prata inte om patienter på Facebook

Publicerad: 19 maj 2016, 14:16

Ingemar Engström, ordförande i Läkaresällskapets etikdelegation.

Foto: Lasse Skog

Läkare och läkarstudenter ska inte prata om patientfall i sociala medier. Det säger Läkaresällskapet och Läkarförbundet som nu skärper sina rekommendationer.


Läkare och läkarstudenter ska inte prata om patientfall i sociala medier. Det säger Läkaresällskapet och Läkarförbundet som nu skärper sina rekommendationer.

– Den här skrivningen är lite stramare än tidigare, säger Ingemar Engström, ordförande i Läkaresällskapets etikdelegation.

– I princip säger vi nej. Risken är att information ackumuleras.

Vart och ett av inläggen kan i sig verka harmlöst, utan att man kan identifiera patienten. Men det finns en risk att man kan sätta ihop olika bitar och räkna ut vem patienten i fråga är, menar Ingemar Engström.

– Till slut kan man sätta samman informationen via Google. Man kanske inte tänkte på det när man är van att röra sig i sociala medier.

Men är det inte bra att till exempel läkarstudenter pratar om sina erfarenheter med varandra?

– Vi ser en potential i att dela information och diskutera med varandra. Men då får det vara i stängda forum, inte i sociala medier, säger Ingemar Engström.

Patientens intresse måste alltid väga tyngst menar Läkaresällskapet och Läkarförbundet. Och även om patienten skulle ge sitt medgivande till att hans eller hennes fall diskuteras öppet, bör vårdpersonal avstå, säger Ingemar Engström.

– Frågan är ”vet patienterna vad de säger ja till?”. Även om de ger sitt samtycke måste man tänka efter före.

Nyligen rapporterade Dagens Medicin om ett fall som anmälts till patientnämnden. I det fallet namngav en läkare en patient och den vård denne fått, i en kommentar på Facebook.

Det finns dock inget specifikt fall som föranlett den nya, skärpta rekommendationen, säger Ingemar Engström.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev