lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkaresällskapet vill ha utredning om åldersbedömning

Publicerad: 14 december 2018, 10:45

Rättmedicinalverket bör snarast starta en oberoende utredning om medicinska åldersbedömningar, anser Läkaresällskapet.

Foto: JKF Photo

Nu efterlyser Svenska läkaresällskapet, SLS, en oberoende vetenskaplig granskning av Rättsmedicinalverkets metoder för medicinsk åldersbedömning.

Ämnen i artikeln:

Svenska läkaresällskapetÅldersbedömningar

Svenska läkaresällskapet vill att Rättsmedicinalverket, RMV, snarast startar en oberoende utredning, enligt en artikel i Svenska Dagbladet, SvD, i dag, fredag.

Styrelsen ”bedömer att det fortsatt råder oklarhet om de i Sverige tillämpade metoderna för medicinsk åldersbedömning är vetenskapligt sunda, om de medger tillräcklig precision, och om riskerna för felbedömning är känd”, skriver SLS pressansvarige i ett mejl till SvD.

Läkaresällskapet vill att RMV startar en oberoende utredning snarast och inkluderar internationell expertis.

Rättsmedicinalverkets nya generaldirektör, Lars Werkström, har tidigare sagt till SvD att han tycker att ”det mesta” redan är utvärderat vad gäller medicinska åldersbedömningar.

Strax innan SLS skickade sin skrivelse till RMV hade generaldirektören intervjuats i SvD om riskerna för felbedömningar av ungdomars ålder. Han menade att risken för fel vid en medicinsk åldersbedömning av 15–17-åringar är 10 procent. En svensk vetenskaplig studie har dock kommit fram till att risken för felbedömning för 17-åringar snarare ligger på 40 procent. Lars Werkström höll med om att risken vid 17,5 år ”är större” utan att vilja precisera hur mycket större, enligt SvD.

– Det är i alla fall ett tillräckligt bra system för att ska kunna använda det som bevisning i domstolar, hävdade Lars Werkström i intervjun.

Relaterat material

Socialstyrelsen svänger om åldersbedömningar

Ny studie visar på större risk för fel vid åldersbedömningar

”RMV:s granskning kan inte utesluta systematiska fel”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev