Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarfack skeptiskt till sextimmarsdag

Publicerad: 18 februari 2015, 10:13

Politiker erbjuder läkare vid Norrlands universitetssjukhus att gå ner i tid.


Dagens Medicin rapporterade nyligen om att Mölndals sjukhus precis har inlett ett tvårsprojekt där sjuksköterskor och undersköterskor på ortopedoperation får prova på sextimmarsdag med bibehållen lön, se artikel nedan.

Nu planerar Västerbottens läns landsting att införa ett liknande projekt på två avdelningar på Norrlands universitetssjukhus, men det ska även innefatta läkare.

– För mig går den ekvationen inte ihop. Vi har brist på läkare och brist på sjuksköterskor, men visst kan man alltid göra ett försök, säger Nino Bracin, ordförande i Västerbottens läns läkareförening, till Dagens Medicin.

Han är precis på väg till ett informationsmöte om förslaget och reserverar sig därför lite i sina svar då han själv inte fått svar på sina frågor. Han tror att det kanske skulle vara möjligt för läkare på vissa avdelningar och kliniker, men inte för hela läkargruppen.

– Jag tror att det framför allt är något som kan göra sjukskötersketjänster mer attraktiva. Det är de som har haft oregelbundna arbetstider och lämnat sjukhuset, säger han.

Nino Bracin förklarar att man måste se till förslagets konsekvenser vad det gäller både scheman och ledigheter. Sjukhuset måste ju fungera dygnet runt påminner han.

Och så var det den i landstingssammanhang ständigt återkommande punkten om pengar.

– Vi har allmänt dålig ekonomi. Jag har inte sett några avsatta pengar för det här, säger Nino Bracin.

Dagens Medicin har sökt Charlotta Hellström, ordförande i Vårdförbundet avdelning Västerbotten och Liselotte Olsson (V), landstingsråd i Västerbottens läns landsting.

Relaterat material

Anställda hyllar sextimmarsdag

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev