Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarflykt från skånska ambulanssjukvården

Publicerad: 21 februari 2013, 13:15

Fem av sex ambulansöverläkare på Region Skånes prehospitala centrum, RSPC, har sagt upp sig.


Den 1 september tar privata vårdföretag över det medicinska ansvaret för ambulanssjukvården i Skåne. Beslutet togs i december förra året.

I och med det finns inte överläkarnas tjänster mer, och därför har alla utom en gått vidare till andra tjänster.

Men med så många avhoppade överläkare kan det bli svårt att klara av verksamheten fram tills september.

Poul Kongstad, klinikchef för RSPC, har enligt tidningen Sydsvenskan vädjat till läkarna att stanna kvar så länge de kan.

– Det blir tufft att klara av driften fram till skiftet i september. Men jag förstår ju att så attraktiva läkare rycks till nya tjänster direkt. Några av dem har signalerat att de ändå kan tänka sig att hjälpa till en tid – de känner starkt för sin verksamhet, säger han till tidningen.

Ambulansverksamheten är i dag uppdelad i fyra distrikt där en ambulansöverläkare är medicinskt ansvarig för varje distrikt. Men från och med 1 september läggs det medicinska ansvaret på de privata ambulansoperatörerna.

Ambulansöverläkaren Arne Olofsson säger till Dagens Medicin att samordningen i regionen kan bli sämre.

Till exempel kan arbetsuppgifter som överläkarna tidigare utfört åt regionen komma i skymundan, som exempelvis upprätthållningen av de vårdprogram inom bland annat hjärt- stroke, och höftsjukvård som läkarna tagit fram.

– VI är ledsna och bedrövade över att det blir på det här sättet. Det är en kvalitativ försämring. Vi har ansetts vara ledande i landet när det gäller ambulanssjukvård, och alla har tittat på oss med avund. Nu går vi mot den modell som härskar i Stockholm där varje entreprenör har sin del av kakan. Det blir svårt att styra över, säger Arne Olofsson.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News