Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarförbundet drabbas av sjunkande medlemstal

Publicerad: 13 februari 2008, 12:17

Läkarförbundet tappar nu i medlemsantal – för första gången.
– Vi kommer att analysera de här siffrorna noga. Det här är inget vi kan vara nöjda med, säger ordförande Eva Nilsson Bågenholm.


Ämnen i artikeln:

Läkarförbundet

Läkarförbundets medlemsantal har de senaste tio åren stigit från runt 35 000 personer till drygt 39 000. Ökningen har varit liten men stadig för varje år – fram till nu.

Enligt förbundets egen statistik har antalet medlemmar minskat med 146 personer mellan sista december 2006 och sista december 2007.

– Vi har tidigare sett att vi ökar mindre än vi borde för att behålla anslutningsgraden. Men det här är ytterligare en försämring, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Anslutningsgraden sjunker
Tidigare har cirka 90 procent av de yrkesverksamma läkarna i Sverige varit medlemmar i Läkarförbundet. I dag ligger anslutningsgraden på ungefär 85 procent.

– Vi måste analysera varför de inte vill bli medlemmar och sedan se till att ha en verksamhet som motsvarar det som medlemmarna vill ha.

Läkarförbundets medlemmar är indelade i grupperna yrkesverksamma, studenter och läkare över 65 år. Pensionärerna står för halva medlemstappet – 73 personer.

– Dels har det varit en diskussion om vad man får för medlemsavgiften som pensionär. Dels har avgiften för pensionärerna blivit högre eftersom även de får Läkartidningen nu, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Resten av medlemstappet fördelar sig ganska jämnt mellan grupperna yrkesverksamma läkare och studenter. Förbundet har redan tidigare tillsatt en rekryteringsgrupp och anställt en person på kansliet som arbetar med rekryteringsfrågor.

– Studenter och yngre läkare är dem vi har ägnat oss åt mest. Bland de unga finns ett annat ifrågasättande än bland äldre. Det handlar om att de frågar sig om vad de som personer vinner på ett medlemskap – det är en utveckling man ser även i andra förbund. Vi har ändå en styrka i att vi är ett så tydligt professionsförbund, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Vårdförbundet tappar mer
Ny statistik visar att alla vårdförbund som organiseras inom Saco, Sveriges akademikers cent­ral­organisation, tappar i medlemsantal. Störst procentuell förändring har Sveriges farmacevtförbund, som tappat 1,4 procent av medlemmarna mellan sista december 2006 och sista december 2007.

Vårdförbundet, som tillhör TCO, tappar mycket mer än så, se tabell. Vid årsskiftet 2007/2008 hade Vårdförbundet 2 950 färre medlemmar än årsskiftet före. Det är en minskning med 2,6 procent.

Eva-Lisa Krabbe, för­bunds­sekreterare i Vårdförbundet, säger att det finns en allmän trend i samhället att lämna facket.

– Men vi har säkert också en andel medlemmar som inte är nöjda med resultatet av vårt arbete, som vill ha högre lön. Och i stället för att aktivera sig inom förbundet väljer man att gå ur, säger Eva-Lisa Krabbe.

– Vi arbetar med frågan för att utveckla vårt arbete för att det ska stämma bättre mot vad medlemmarna vill ha. Det handlar också om värdet av att organisera sig. Många tar för givet att det finns kollektivavtal och så vidare. Det finns en tro på den svenska modellen som är positiv, men många ser inte att de har en roll att spela i den själva.

Ämnen i artikeln:

Läkarförbundet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev