Nyheter
Läkarförbundet har en fempunktsplan för nyanlända läkare
Publicerad: 23 oktober 2015, 12:06
Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet, och Jonas Ludvigsson, ordförande i Svenska barnläkarföreningen. Foto: Izabelle Nordfjell/Bildbyrån och pressbild
Processen att integrera läkare från andra länder i den svenska vården hämmas av flera flaskhalsar, konstaterar Läkarförbundet i en debattartikel.
Ämnen i artikeln:
LäkarförbundetBland alla de flyktingar som i dag söker asyl i Sverige finns kompetens som behöver tas tillvara, skriver ordföranden för Sveriges Läkarförbund, Heidi Stensmyren, och ordföranden för Svenska barnläkarföreningen, Jonas Ludvigsson, i en debattartikel i Sydsvenskan.
Läkarförbundet har identifierat fem olika problem med flaskhalsar som gör processen att integrera utländska läkare och kommer i artikeln med förslag på hur dessa problem kan lösas:
1, Socialstyrelsens långa handläggningstider bör kortas. Här efterlyser debattörerna bland annat att Universitets- och högskolerådet, UHR, blir mer aktivt i frågan för att stötta Socialstyrelsen. UHR:s uppdrag inbegriper bedömning av utländska betyg.
2, Fler utländska läkare måste erbjudas yrkesanpassad språkundervisning, anser debattörerna. Goda exempel borde spridas och skribenterna önskar också att delar av utbildningen förläggs till kliniker och vårdcentraler.
3, Brist på AT-tjänster är ett särskilt stort hinder för utländska läkare, konstaterar Stensmyren och Ludvigsson. Antingen måste fler AT-tjänster inrättas eller också bör möjligheten att ersätta AT för vissa grupper av läkare med ett kunskapsprov utredas.
4, Få klarar idag det medicinska kunskapsprov som finns för läkare. Det behövs därför bättre möjligheter till träning inför kunskapsprovet, något som debattörerna anser åligger landsting och regioner. De puffar också för att läkare som gått i pension kan vara lämpliga att utnyttjas i en mer senior, rådgivande roll.
5, Fler landsting och regioner måste erbjuda provtjänstgöring för läkare och för att klara det borde staten och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, komma överens om hur kostnaderna ska fördelas.
CHARLOTTA KJELLBERG