Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarförbundet i krismöte

Publicerad: 15 maj 2014, 16:47

Ett akut möte i Läkarförbundets centralstyrelse avslutar kongressens första turbulenta dag, enligt uppgifter till Dagens Medicin.


Ämnen i artikeln:

Läkarförbundet

I sitt inledningsanförande på Läkarförbundets kongress annonserade Marie Wedin att hon inte ställer upp till omval som ordförande. Hon hänvisar till illojalitet i centralstyrelsen och pekar ut de två vice ordförandena Heidi Stensmyren och Ove Andersson samt ledamoten Staffan Henriksson.

– Jag vill inte skada Läkarförbundet men det här hade gått för långt och kan inte sopas under mattan, säger Marie Wedin, ordförande i Läkarförbundet.

Bakgrunden är en fråga om förmånsbeskattning av en lägenhet som Läkarförbundet äger och som ska kunna användas av presidiet, det vill säga ordförande och de två vice ordförandena. Den utnyttjas av Marie Wedin, bosatt i Skåne, när hon är i Stockholm.

De två vice ordförandena ska ha skickat en egen skrivelse till Skatteverket medan Staffan Henriksson sägs ha skickat en skrivelse anonymt, något han dementerar i en kort intervju med Läkartidningen.

Ett yttrande från Läkarförbundet om lägenheten godkändes i december av Skatteverket. Då hade förbundets kansli och jurister gjort en utredning i frågan.

Men i februari ska Skatteverket enligt Marie Wedin ha hört av sig om de två inkomna skrivelserna. Och sedan dess ska Marie Wedin enligt henne själv ha varit på väg mot beslutet att avstå att kandidera om ordförandeposten.

Hon uppfattar det som att skrivelserna innebär anklagelser inte mot henne personligen, utan mot Läkarförbundet och kansliets personal.

– Och när de anklagas för felaktigheter måste jag säga ifrån, då kan jag inte ta ansvar som ordförande längre, säger Marie Wedin.

Så sent som i morse beslutade hon sig slutgiltigt för att berätta varför hon inte ställer upp som ordförande.

– Fullmäktige har rätt att veta, vi är ju förtroendevalda. Och för dem som stöttat mig var jag tvungen att göra det, jag ville inte bara lägga mig som en blöt fläck.

I en mycket kort paus i utskottsarbetet får Dagens Medicin tag på Heidi Stensmyren. Hon säger att när frågan ställdes om hon hade haft tillgång till Läkarförbundets lägenhet som en skatteförmån hade sagt nej, eftersom hon inte har haft det.

– Det är inte kul att bli misskrediterad offentligt men transparens rörande förmåner är oerhört viktigt. Jag har hela tiden varit öppen med att jag inte haft tillgång till Läkarförbundets lägenhet, säger hon.

Gunnar Berglund är förste vice ordförande i Stockholms läkarförening där Heidi Stensmyren är ordförande.

– Jag tycker att Marie har gjort jättemycket bra saker i Läkarförbundet men talet i dag var ett klavertramp. Jag har mycket stort förtroende för Heidi som jag jobbat väldigt nära i ett års tid och jag vet att hon, precis som jag, tycker att vi inte ska ha några dolda förmåner.

På torsdagskvällen skulle ledamöter i centralstyrelsen samlas till ett akut möte. Dagens Medicin återkommer under fredagen med fortsatta rapporter från fullmäktige och om ordförandefrågan.

SUSANNA PAGELS

Ämnen i artikeln:

Läkarförbundet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev