Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarförbundet kräver höjda <BR>löner och bättre arbetsmiljö

Publicerad: 18 december 2009, 15:19

I nästa lönerörelse vill Läkarförbundet ha ett kort avtal med en centralt angiven siffra. I sitt yrkande till arbetsgivarsidan anger förbundet dock inte någon nivå.


Läkarförbundets avtal med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och Pacta går ut den 31 mars. Inför avtalsrörelsen har förbundet i dag, den 18 december, lämnat in sina yrkanden. Dessa inriktar sig i huvudsak på arbetsmiljöfrågorna.

Förbundet påpekar att det är viktigt att arbetsgivaren tar sitt ansvar för att läkare ska få bättre möjligheter att bedriva en god och säker vård. En konsekvens av förbättrad arbetsmiljö är att läkare kan ägna sig mer åt direkt patientarbete, skriver förbundet.

– Bristen på tid, personal och vårdplatser är en källa till frustration bland våra medlemmar. Dessutom finns stora brister i användarvänlighet i de administrativa rutinerna för dokumentation och intygsskrivande samt när det gäller själva IT-systemen. Brister som leder till ineffektivitet och resursslöseri i vården och ger dålig arbetsmiljö för läkare, säger förbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm i ett pressmeddelande.

Förbundet föreslår att de lokala parterna gör lönekartläggningar inför varje löneöversyn för att komma tillrätta med ojämlika löner mellan kvinnor och män.

När det gäller lönenivåerna säger förbundets chefsförhandlare Karin Rhenman att hon vill att avtalet ska landa i en centralt angiven siffra med kort bindningstid, vilket är tvärtemot SKL:s mål.

– De vill ha långa bindningstider och sifferlösa avtal, säger hon.

Relaterat material

Läkarförbundets ordförande sågar SKL:s debattartikel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev