Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Läkarförbundet och Salus fick hybris"

Publicerad: 4 oktober 2005, 12:51

Salus Ansvar har hittills sänkt läkaren Per Henrik Magnussons pension med 800 kronor i månaden. Nu vill han att Läkarförbundet kompenserar de medlemmar som en gång var med och byggde upp Salus.


Salus var läkarnas försäkringsbolag. Därför var det självklart för Per Henrik Magnusson, överläkare inom internmedicin, att spara till pensionen i Salus. Under de senaste två åren har Salus Ansvar Liv minskat hans och hustrun Gundla Järpe-Magnussons, psykiater, pensioner vid två tillfällen.

Per Henrik Magnussons pension har minskat med 800 kronor per månad, medan Gundla Järpe-Magnusson har haft tur. Hennes pension har förblivit oförändrad trots återtagen, eftersom placeringarna gått så bra och kompenserat för minskningarna.   Fler sänkningar av pensionerna är att vänta när Salus Ansvar Livs kunder ska överföras till SEB, se även Dagens Medicin nr 39/05.

I artikeln till vänster aviserar Carl-Viggo Östlund, styrelseordförande för Salus Ansvar Liv, åter att två sänkningar planeras under de närmaste två åren.

- Jag är fullt medveten om att de pengar som bolaget tagit tillbaka tillhör den del som vi inte har varit garanterade att få ut. Likväl har det känts som om de var ens egendom när man har sett dem på sina pensionsbesked, och man har ju planerat sin ekonomi efter att pengarna har funnits, säger Per Henrik Magnusson.

Under slutet av 1980-talet och början av 1990-talet var han engagerad i Salus och fungerade som revisor i bolaget på Läkarförbundets uppdrag. Men han tillhörde de personer i Salus med anknytning till läkarkåren som försvann ur bolaget i samband med att Staffan Blomberg tillträdde som vd 1994.   Per Henrik Magnusson förlorade då den direkta insynen i hur bolaget sköttes, men tecknen han såg var tydliga.

- Det blev en exklusiv krämarattityd när Staffan Blomstrand kom in. Och styrelsen som skulle hålla honom tillbaka var inte tillräckligt stark. Anders Milton stödde Staffan Blomberg och var en viktig person när Läkarförbundet och Salus fick hybris, säger han.

Per Henrik Magnusson anser att felen som begicks tidigare har försatt Salus Ansvars ledning i en närmast omöjlig situation. Eftersom bolaget kom ur sina aktieplaceringar för sent när kurserna föll under åren 2000-2002, är ekonomin nu så dålig att Salus Ansvar Liv främst tillåts placera i räntebärande papper. Sådana är mindre riskabla men ger en relativt låg avkastning. Han anser också att Läkarförbundet, som storägare och informell garant gentemot sina medlemmar, måste ta sitt ansvar för att återskapa förtroendet för Salus Ansvar.

- Förbundet borde ta fram en vitbok om händelserna i Salus så att både förbundet och spararna får klart för sig vad som har hänt. Dessutom anser jag att Läkarförbundet borde sätta in en del av utdelningarna man har fått som ägare till Salus Ansvar i livbolaget. På så sätt skulle bolaget åter kunna agera på marknaden och vi som faktiskt varit med och byggt upp Salus skulle kunna få del av pengarna, säger Per Henrik Magnusson.

Catarina Andersson Forsman, vd för Läkarförbundet och representant för förbundet i Salus Ansvars styrelse, avvisar  förslaget om en vitbok.

- Jag har svårt att se vad vi skulle vinna på att lägga pengar på en konsult som skulle utreda detta. Vi har redan facit och dessutom har vi fattat beslut om att Läkarförbundet inte längre ska vara huvudägare i Salus Ansvar. Om det ska göras en utredning så är det bolagets sak, säger hon.

Catarina Andersson Forsman avvisar även Per Henrik Magnussons tanke att förbundet skulle ersätta medlemmar som drabbats av Salus Ansvar Livs dåliga affärer.

Hon betonar att livbolaget är ömsesidigt och att det därför i praktiken är spararna som ställt ut löfte om en viss återbäring till varandra. Det innebär att ägaren, Salus Ansvar, inte behöver skjuta till pengar. Dessutom anser Catarina Andersson Forsman att det skulle vara orättvist mot de medlemmar som inte är kunder i Salus att hjälpa dem som är kunder i bolaget.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev