Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarförbundet presenterar program mot sjukskrivningar

Publicerad: 3 oktober 2005, 13:06

Utbyggd primärvård, fler avstämningsmöten och halverad kötid i vårdgarantin. Det är några förslag från Läkarförbundet, med ordföranden Eva Nilsson Bågenholm, för att minska sjukskrivningarna.


Läkarförbundet presenterade på måndagen ett program med 30 punkter för att minska sjukfrånvaron.

Enlig ordföranden Eva Nilsson Bågenholm är en av de allra viktigaste åtgärderna att bygga ut primärvården och anställa 1000 nya läkare för att ge läkaren tid och möjlighet att på ett bättre sätt ägna sig åt patienten. Fem miljarder kronor skulle det kosta att genomföra det och de andra förslagen, tror Läkarförbundet.

En annan av idéerna är införa en rehabiliteringskoordinator i vården. En sådan skulle stötta patienten i sina kontakter med olika aktörer, ha kunskap om hur systemet fungerar och vilka möjligheter som finns. Koordinatorn skulle kunna vara en allmänläkare, en sjuksköterska eller kanske en handläggare från Försäkringskassan.

Andra förslag från Läkarförbundet är att sjukpenningen trappas ned efter ett år, att företagshälsovården blir obligatorisk och att den som är långtidssjukskriven får prova annat arbete med bibehålla anställningstrygghet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev