torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarförbundet: Rätt att neka inspelning av patientsamtal

Publicerad: 26 januari 2016, 08:17

Heidi Stensmyren.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Heidi Stensmyren tycker att läkare ska ha rätt att vägra medverka i ett samtal om patienten spelar in det. Trots JO-kritik.

Ämnen i artikeln:

Läkarförbundet

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


I ett tidigare beslut kritiserade justitieombudsmannen, JO, en läkare för att han inte ville fortsätta ett patientsamtal när det stod klart att patienten skulle spela in det som sades. Kritiken gick ut på att JO ansåg att läkaren inte gjort en bedömning av omständigheterna kring inspelningen.

Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren kommenterar nu beslutet och säger att det vore olyckligt om det sprids en uppfattning att läkare inte får neka till att patientsamtal spelas in, rapporterar Läkartidningen. Hon håller inte med JO om att det i grunden bör vara tillåtet att spela in om det inte finns särskilda skäl för läkaren att säga nej.

– Man kan alltid som individ göra bedömningen att man inte ska vara med, ja, säger Heidi Stensmyren till tidningen.

JO anser att en läkare ska ha rätt att neka inspelning om samtalet rör sekretesskänsliga uppgifter om en tredje part eller om den är tänkt att användas på ett sätt som är förlöjligande eller provokativt. Myndigheten anser dock att utgångspunkten bör vara att patienter har rätt att spela in samtalen för att exempelvis komma ihåg läkarens råd.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev