Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarförbundet rustar för framtiden

Publicerad: 8 december 2011, 15:02

Hur ska Läkarförbundet anpassa sig och förändras för att möta framtidens behov? Den frågan ska besvaras i förbundets organisationsutredning, som diskuterades vid fullmäktige under torsdagseftermiddagen.


– Att förändra organisationen är som att förändra ett beteende eller en personlighet, sa Johan Ljungberg, ledamot i centralstyrelsen, när han inledde den dryga timme som skulle handla om organisationsutredningen.

Enligt Johan Ljungberg har behovet av stöd till medlemmarna ökat eftersom arbetsgivarna har blivit både fler och tuffare. Det är inte längre lika självklart att arbetsgivarna har koll på vilka lagar och regler som gäller, vilket ställer högre krav på facket.

– Landstinget är bättre på vad som är rätt och vad som är fel i arbetslagstiftningen, sa Johan Ljungberg och lyfte bland annat semester och uppsägning som problematiska områden.

För att bli en starkare motpart gentemot arbetsgivarna tittar utredningen också på om lokalföreningar ska slås ihop och bilda nya, eller ingå i större samarbetsdelegationer.

Läkarförbundet vill vara ett förbund för alla läkare. För att även inkludera privatläkare är utredningens förslag att uppmuntra dem att bilda lokala läkarklubbar. Men Staffan Henriksson, ordförande för Svenska privatläkarföreningen, hade velat se att de privata servicebolagen hade fått vara kvar. Några konkreta åtgärder för hur privatläkare ska få stöd och service inom Läkarförbundet framöver finns inte, framhöll han.

Måste läkare som också är chefer vara med i sin lokala läkarförening? Thomas Lindén, ordförande i Sveriges läkarförbunds chefsförening, framhöll att en del av medlemmarna på högre befattningar tycker att det blir på bekostnad av deras förtroende hos deras egna chefer och arbetsgivare. Men Christer Jensen från Göteborgs läkarförening, anser att lokalföreningarna är väl förberedda för att kunna företräda även läkare i chefsposition.

Mattias Hälje från Östergötlands läkarförening talade om de svårigheter som kan uppstå när medlemmar är med i både en lokalförening och en yrkesförening. Hur ska man förklara om föreningarna röstar olika i en fråga, men ska representera samma medlem?

– ”Vi röstade mot varandra, så din röst tog ut sig själv”, förklarade Mattias Hälje för den fiktiva medlemmen och möttes av ett gott skratt från publiken.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev