Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarförbundet säger nej till nytt bud

Publicerad: 21 april 2020, 13:28

Heidi Stensmyren.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Fackförbundet tycker fortfarande att arbetsgivarna står för långt ifrån dem och fortsätter att driva på för att medlemmarna ska få en lång semester i sommar.


Ämnen i artikeln:

LäkarförbundetSKRDet nya coronaviruset
Eftersom de flesta regioner inte aktiverat sina krisavtal så är min slutsats att det inte kan vara en så enorm kris – Heidi Stensmyren

– Det har varit en pressad period för våra medlemmar hela våren och de behöver återhämtning, säger Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet.

Efter ett möte på måndagskvällen beslutade Läkarförbundet att inte acceptera det modifierade bud som SKR och Sobona lämnat. Den springande punkten är hur länge läkarna ska kunna skjuta upp sin planerade semester.

Arbetsgivarna vill att den lagstadgade sammanhållna ledigheten på fyra veckor ska kunna skjutas upp fram till december. I det nya budet fanns alternativet att delar av dessa kan tas ut tidigare.

– Men det går inte att skjuta upp sin återhämtning hur länge som helst. Dessutom har medarbetarnas barn skollov på sommaren, de kan inte vara borta i fyra veckor i oktober, säger Heidi Stensmyren.

Enligt Heidi Stensmyren finns i det senaste budet förslag om att läkarna ska få 7 500 kronor före skatt för varje vecka de väljer att förlägga i december. Men det är inte tillräckligt, anser förbundet.

– Läkarna behöver sin återhämtning och det finns egentligen ingen prislapp på det.

Ni går inte med på detta trots att det är en så extrem situation i vården just nu?
– De flesta regioner har inte gått upp i katastrofläge, visar till att dom har marginaler i sjukvården och har inte aktiverat sina krisavtal så en slutsats att det inte kan vara en så enorm kris, säger Heidi Stensmyren.

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev