Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarförbundet ser en underfinansierad primärvård

Publicerad: 1 april 2014, 06:47

Foto: Patrick Trägårdh/Bildbyrån

Trots hög läkartäthet i Sverige arbetar mycket få läkare inom primärvården jämfört med andra europeiska länder. Primärvården är underfinansierad och ojämlik, enligt Läkarförbundet.


Ämnen i artikeln:

Läkarförbundet

I Sverige arbetar 16 procent av läkarna inom primärvården. Enligt siffror från OECD är andelen betydligt större i Frankrike, Tyskland och Nederländerna där mer än 40 procent av läkarna finns inom primärvården.

Läkarförbundet har kommit med sin rapport Kostnader och produktion i primärvårdens vårdval. Förbundet har bearbetat data från Sveriges kommuner och landsting, SKL. Sedan millennieskiftet har trycket på primärvården ökat, enligt Läkarförbundet. Primärvårdens andel av samtliga läkarbesök inom hälso- och sjukvården har stigit från 48 till 53 procent mellan 2002 och 2012. Enligt Läkarförbundet är primärvården överansträngd. Den ska uträtta mer med samma resurser.

Och resurserna har flyttats om i landet.

– Läkarförbundets rapport visar att primärvården varit mer utvecklad i landets norra delar och i andra mindre tätbefolkade områden. De senaste tio åren har situationen blivit rakt motsatt, säger Läkarförbundets ordförande Marie Wedin i ett pressmeddelande.

Primärvårdens andel av sjukvårdskostnaderna har stigit kraftigt i vissa områden – 20 procent i Stockholms- och Göteborgsområdet. Även Skåne och Uppsala är områden där ökningen är märkbar. Samtidigt har primärvårdens andel av sjukvårdskostnaderna minskat med 10 procent eller mer i Västerbotten och Jämtland. Och i Västernorrland är minskningen nästan 25 procent.

Läkarförbundet efterlyser en kraftfull satsning från landstingen på fler ST-tjänster i allmänmedicin.

Se hela rapporten här.

CHARLOTTA KJELLBERG

Ämnen i artikeln:

Läkarförbundet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev