Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarförbundet skyller på medierna och tyngda läkare

Publicerad: 29 februari 2012, 05:00

Sveriges sämre utbyggda primär­vård är en förklaring till de låga betygen för läkarnas kommunikation med patienterna. Det anser Marie Wedin, ordförande i Läkarförbundet.


I Sverige är en mindre andel av primär­vårdens läkare sina egna och det kan också slå igenom i svaren, tror hon. Många läkare har en hårt styrd vardag och kan inte ägna särskilt mycket tid åt varje patient, hur gärna de än skulle vilja.

– I primärvården klagar de på att så mycket tid går åt till en ökad byrå­kratisering och arbete med kvalitetsregistren. De är också tyngda av att de får fler och fler uppdrag, säger Marie Wedin.

Den ständiga bristen på fasta läkare ger heller inga bra förutsättningar för en kontinuitet i kontakten ­mellan läkaren och patienten, påpekar hon. Rotationen på läkare är fort­farande för stor inom primär­vården.

Men hon tvivlar på studiens resultat om att så många tycker att läkaren och sjukvårdspersonalen kan förklara saker på ett sådant sätt som patienter förstår. I Sverige svarar 79 procent ja och i Schweiz 93 procent ja på den frågan.

– Vetenskapliga undersökningar visar att patienter normalt förstår mycket mindre, snarare runt 10 procent, säger Marie Wedin.

Hon tror inte att svenska folket är mer bortskämt än andra och att det styrt mot en bottenplacering i rankningen. Däremot har många höga förväntningar på att sjuk­vården ska fungera på ett bra sätt.

– Men här pratar vi ofta om sjukvården som ett bekymmer, även om vi rent medicinskt ligger rätt långt framme. Massmedia har stor betydelse för människors bild av sjukvården.

Caremaskandalen inom äldreomsorgen är ett bra exempel, anser Marie Wedin. När sådant inträffar växer rapporteringen i media så att folk kan tro att det är en total kris i sjukvården och äldrevården.

Relaterat material

Svenska folkets dom över läkarkåren

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News