Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarförbundet: Snart dags för oss att varsla om konflikt

Publicerad: 14 september 2007, 08:56

Läkarförbundet börjar tappa tålamodet med Sveriges Kommuner och Landsting och de landsting som inte tecknar lokala avstegsavtal.
– Händer det ingenting får vi säga upp avtalet och varsla om konflikt, säger förbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm.


Förra veckans möte har inte fört Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, närmare varandra i arbetstidsfrågan och därmed inte närmare ett nytt centralt löneavtal.

Läkarförbundet vill att arbetstidsfrågan ska lösas genom lokala avstegsavtal ute i landstingen så att de centrala förhandlingarna kan koncentreras till lönenivåer, konstruktionen av löneavtalet och andra frågor i det centrala avtalet om speciella villkor för läkare.

Men när förbundet samlade sina lokalföreningar i fredags, den 7 september, framkom att arbetet med lokala avstegsavtal går långsamt.

– Det som framför allt är irriterande är att många lokala läkarföreningar fått besked av sina lokala motparter att de inte kan förhandla om arbetstiden, eftersom det pågår förhandlingar centralt. Det är fel, det pågår inga förhandlingar som låser, säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm.

”Vi sitter inte och väntar”

Det nuvarande avtalet löpte ut den 30 juni och parterna kom överens om att förlänga det tillsvidare, med sju dagars uppsägningstid.

Men nu börjar Läkarförbundets tålamod tryta och man är beredd att säga upp avtalet, understyrker Eva Nilsson Bågenholm.

– Absolut, det överväger vi hela tiden. Hur länge vi kan vänta beror på hur SKL agerar. Ser vi ingen vilja hos dem att förändra så får vi välja andra vägar – att inte fortsätta prolongeringen av vårt avtal.

Läkarförbundet har tidigare sagt att man vill ge de lokala parterna längre tid att komma överens om avstegsavtal. Årets lönerevision är reglerad i det gamla avtalet och de utdragna förhandlingarna innebär därför inte att Läkarförbundets medlemmar får vänta på sina lönehöjningar. I princip skulle förlängningen av det nuvarande avtalet kunna löpa på till nästa års lönerevision utan att medlemmarna drabbas.

– Men vi sitter inte och väntar, vi måste se att det händer något. Annars får vi säga upp avtalet och varsla om konflikt. Det är inte bra för läkarna eller arbetsgivarna och inte för patienten, som alltid drabbas. Därför vill vi undvika det, men vi kommer inte att dra oss för att säga upp avtalet om det inte händer något, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Vilka stridsåtgärder det då kan bli fråga om vill hon dock inte ge något besked om.

Vill inte kommentera

Staffan Löwenborg, förhandlingschef hos SKL, medger att parterna inte närmat sig varandra.
SKL vill att Läkarförbundet såsom tidigare bland annat Kommunal och SKTF ska gå med på att undantag från arbetstidslagens krav på elva timmars sammanhängande dygnsvila ska möjliggöras genom en skrivning i de allmänna bestämmelserna, AB.

Staffan Löwenborg vill inte kommentera Läkarförbundets kritik om centralstyrning eller om vilka råd SKL ger landsting och regioner i frågan om lokala avstegsavtal. Han ser dock ingen motsättning mellan SKL:s målsättning att reglera avsteg i AB och lokala avstegsavtal.

– Det förslag vi har möjliggör lokala avtal, men utifrån en annan grund.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News