Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarförbundet stoppar budget i Skåne

Publicerad: 13 november 2012, 07:00

Läkarförbundet i Skåne stoppar tillfälligt Regions Skånes budgetbeslut. Anledningen är att förbundet vill höja landstingsskatten.


Den nya budget som landstingsledningen i Region Skåne vill få igenom innebär stora sparkrav inom sjukvården, och värst blir det för Skånes universitetssjukhus som har ett underskott på 350 miljoner kronor.

Men efter att Läkarförbundet i sista stund begärde en central förhandling hindrades regionstyrelsen från att fatta beslut om budgeten i slutet av förra veckan.

–  Vi markerar. Vi tycker att det här är tokigt och fel. Vi tycker att det här är årets viktigaste beslut och att i stort sett alla problem i sjukvården hänger ihop med att det är för lite pengar, säger Lars Nevander, ordförande för läkarfacket i Lund, till Sydsvenskan.

Enligt Lars Nevander är det nödvändigt att landstingsskatten höjs. Nästa år kommer landstingsskatten i Region Skåne bli den lägsta i landet, 10 kronor och 39 öre per intjänade 100 kronor.

– Skåne blir det landsting som i särklass satsar minst pengar på sjukvården. Vi vill ge dem en möjlighet att ändra sig, säger han.

Samtliga fackförbund i regionen är motståndare till sparkraven, men det är bara Läkarförbundet som har krävt förhandling.

Förhandlingen förväntas ske under veckan.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev