Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarförbundet tror inte på moderaternas vårdguide

Publicerad: 10 augusti 2006, 13:25

Patienterna behöver mer vård - inte fler byråkrater. Det skriver Läkarförbundet i en replik på en debattartikel i Dagens Nyheter i måndags.


Enligt det förslag som moderatledaren Fredrik Reinfeldt och riksdagsledamoten Cristina Husmark Pehrsson (m) presenterade på DN debatt ska patienterna med störst vårdbehov garanteras en personlig vårdguide för att hitta rätt i sjukvården. Förslaget skulle omfatta ungefär 300 000 sjuka, främst äldre och personer med mycket stort vårdbehov. Kostnaden skulle uppgå till drygt 1,5 miljarder kronor per år.

Sveriges läkarförbund håller delvis med moderaterna om att sjukvården har problem med tillgänglighet, långa väntetider och att det ofta saknas patientfokus. Men förbundet gör en helt annan bedömning av vad som är den bästa lösningen och skriver på sin hemsida:  "Vården av äldre brister på många håll i landet - det är de flesta överens om. De äldre har ett stort behov av medicinsk vård, de har ofta många olika sjukdomar och ibland även nedsatt autonomi. De behöver vård, inte någon lots, det behövs händer och hjärtan som kan ge dessa invånare den vård de behöver och har rätt till. Det behövs fler läkare och vårdpersonal som kan hjälpa dem utifrån deras behov."

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News