Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarförbundet välkomnar specialitetsindelning

Publicerad: 25 maj 2012, 14:42

Läkarnas framtida specialitetsindelning får godkänt av Läkarförbundet, som fått förslaget på remiss.


Socialstyrelsens förslag till ny indelning för läkarnas ST innebär att gemensamma kunskapsbaser skapas för ett antal områden. Dessa gemensamma kunskapsbaser utgör grunden för basspecialiteter.

Läkarförbundet välkomnar översynen av specialitetsindelningen och godkänner förslaget om en gemensam kunskapsbas. Att utbildningstiden blir kortare är välkommet, enligt Läkarförbundet, som samtidigt påpekar att den gemensamma kunskapsbasen måste vara tillräckligt bred för att läkare på mindre sjukhus ska kunna fungera som bakjour inom hela sitt område.

Förbundets delföreningar har fått tycka till om sina egna områden, och har en del invändningar.

Enligt Läkarförbundet finns det fördelar med att göra akutmedicin till  en basspecialitet. Men Svenska Barnläkarföreningen varnar för att  förslaget kan leda till att kompetensen inom akutvård för barn och  ungdomar sänks. De kan tänka sig att akut pediatrik blir en specialitet.

Svensk specialitetsförening för allergisjukdomar, tycker visserligen att det är bra att allergologi blir en tilläggsspecialitet, men anser att de föreslagna basspecialiteterna har för lite gemensamt med allergologin för det ska vara till nytta för specialiteten.

Svensk förening för allmänmedicin kritiserasr att äldrepsykiatri ska bli en tilläggsspecialitet till allmänmedicin eftersom allmänmedicinare inte tillräckligt ofta möter patienter med äldrepsykiatriska problem.

Handkirurgin ska bli en basspecialitet igen, vilket Svensk handkirurgisk förening uppskattar. Men de vill inte dela kunskapsbas enbart med ortopederna. I stället vill de ha en gemensam kunskapsbas för alla kirurgiska specialiteter, inklusive ortopedin, eller att handkirurgin har både kirurgi och ortopedi som kunskapsbas.

Relaterat material

Kortare utbildning för akutläkare

Snabbare utbildning för flera specialister

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev