Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarförbundet vill ändra vapenlagen

Publicerad: 13 juni 2007, 11:38

Läkarförbundet vill att den som söker vapenlicens själv ska  visa upp ett läkarintyg. I dag säger lagen att det är läkaren som ska anmäla den som är olämplig att äga vapen.


För ungefär ett år sedan rapporterade Socialstyrelsen att läkare är dåliga på att följa den lag som gör läkare skyldiga att anmäla patienter som är olämpliga att inneha vapen. (läs Socialstyrelsens rapport här). 

Sedan dess har det framkommit ytterligare kritik från andra håll mot att läkare inte fullgör sin anmälningsplikt (läs mer här).

Nu har Läkarförbundet svarat på Socialstyrelsens rapport i en remiss till socialdepartementet. Av remissvaret framgår att förbundet är kritiskt till den nuvarande vapenlagen och vill att den i väsentliga delar görs om.

I stället för att det, som i dag, ska vara läkarens skyldighet att rapportera om patienter som av medicinska skäl är olämpliga att inneha vapen, vill Läkarförbundet i stället att den som ansöker om vapenlicens ska krävas på ett läkarintyg. Ett intyg som dessutom bör förnyas med jämna mellanrum.

Förbundet anser att dagens system med anmälningsplikt riskerar att skada patienternas förtroende för läkaren, och att det i förlängningen kan leda till att människor avstår från att söka vård om läkaren i alltför hög grad uppfattas som en myndighetsperson.

– Lagstiftaren måste fundera på varför anmälningsskyldigheten fungerar dåligt. Är det risk för äventyrat förtroende måste det tas på allvar. Vi kan inte ha en lag som gör att patienter avstår från att söka sjukvård, säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm, på förbundets hemsida.

Läkarförbundet skriver också att då endast cirka 10 procent av Sveriges invånare har vapenlicens betyder det att 90 procent av de anmälningar om olämplighet som i dag görs sker i onödan.

Läs Läkarförbundets remissvar här

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev