Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarförbundet vill ha tak för antalet patienter

Publicerad: 28 november 2007, 08:46

Läkarförbundet ska verka för att läkarnas arbetsbörda begränsas – genom ett tak för antalet patienter per läkare. Detta har förbundets fullmäktige beslutat.


De rekordmånga motionerna, 42 stycken, gjorde att Läkarförbundets fullmäktige, som arrangerades i Stockholm den 22–23 november, provade en ny arbetsform. Motionerna behandlades under första dagen av olika utskott, men trots det väckte vissa frågor het debatt i full­mäktige­salen på fredagen.

En sådan fråga var lönerna.

Erik Hulegårdh, läkare på hematologkliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, ville att Läkarförbundet skulle slå fast ett resultatmål för läkarnas löneutveckling.

Hans förslag var: ”I ett urval av jämförbara yrken är Sveriges läkarförbunds medlemmar löneledande”. Ett förslag som både fick stöd och hårda mothugg.

– Jag tror att det här är ett livsfarligt yrkande. Det är svårt att hitta jämförbara grupper och kollektivt så är vi löne­ledande, det här är att ta ett steg tillbaka, sade till exempel Göran Fält­hammar från Nordvästra Götalands läkarförening.

Alla inte högavlönade

Erik Hulegårdh framhöll dock att det visst finns jämförbara yrkes­grupper.

– Man kanske får titta på den bäst betalda percentilen bland ekonomer, jurister och liknande. Om man tittar på AT-läkare så har de inte så hög ingångslön och ST-lönerna står stilla eller är på väg ner, så det går inte att säga att alla läkare är högavlönade.

Diskussionen slutade i att fullmäktige enades om att läkares löneutveckling läggs in som en punkt under rubriken ”Prioriterad verksamhet” i förbundets verksamhetsplan.

En annan fråga som väckte diskussion var överbeläggningar. Stockholms läkarförening och Sjukhusläkarföreningen fick bifall för att Läkarförbundet ska begära att Socialstyrelsen ger riktlinjer för hur många patienter en läkare kan ansvara för i olika vårdformer innan den medicinska säkerheten hotas. Dessutom att Läkarförbundet ska verka för att landsting/sjukhus/kliniker i sin budget planerar utifrån en medel­beläggning på högst 90 procent.

- Det här handlar om att man som läkare kan bli stående med två tre avdelningar man har ansvar för. Det bör finnas riktlinjer för detta, sade Nils Joneborg, som representerade Sjuk­hus­läkar­föreningen och Stockholms läkarförening.

Debatt om fritidshusen

Också Läkarförbundets fritidshus väckte mångas engagemang. I den ursprungliga verksamhetsplanen stod det att centralstyrelsen på några års sikt helt eller delvis vill avveckla verksamheten, som går med förlust. Många debattörer framhöll dock att fritidshusen är uppskattade.

Fullmäktige enades till slut om att centralstyrelsen ska se över ”en eventuell förnyelse av förbundets innehav av fritidshus och medlemmarnas möjlighet till förmånligt semesterboende”.

Under fullmäktigemötet återvaldes Marie Wedin som vice ordförande för Läkarförbundet. Fredrik Åberg, Mikael Rolfs och Karl Obrant är nya ledamöter i centralstyrelsen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News