Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarförbundets styrelse tar ställning i chefsstrid

Publicerad: 22 december 2005, 08:36

Sjukvården bör ha en läkare som chef. Det anser Läkarförbundet när det med en ledare i Läkartidningen kommenterar den senaste tidens ledarskapsdebatt.


Frågan om vem som är bäst lämpad att leda i sjukvården har den senaste tiden debatterats och kommenterats både på nyhets- som debattplats i flera tidningar. Tvistefrågan har enkelt uttryckt varit om det är det individuella ledarskapet eller vilket yrke som individen har som ska vara avgörande för vem som ska vara chef i vården. Se Dagens Medicin nr 48/05, 49/05 och 50-52/05.

Nu vill Läkarförbundets centralstyrelse tona ner vad det kallar en revirstrid mellan olika professioner i vården. I stället bör fokus ligga på vad som är till nytta för verksamheten, skriver centralstyrelsen i en ledare i Läkartidningen. Av ledarartikeln framgår dock att det är läkaren som är mest lämpad att axla detta ledarskapsansvar.

"Att verksamheten bör ledas av läkare beror på behovet av medicinsk kompetens", skriver Läkarförbundets centralstyrelse.

För att få fler läkare att ta på sig chefsansvar vill nu Läkarförbundet satsa på chefskapet genom att verka för att alla läkare får ledarskaps- och chefsutbildning, både inom ramen för läkarutbildningen och senare av sin arbetsgivare.

I tidigare utspel har Läkarförbundets vice ordförande Marie Wedin hävdat att förbundet bör säga upp "fredsavtalet" med Vårdförbundet om vem som ska vara chef i vården och tydligt driva att läkare är mest lämpliga som chefer. Eva Nilsson Bågenholm, ordförande i Läkarförbundet, har uttryckt sig mer försiktigt i frågan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev