Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarförening kopplar vårdskador till platsbrist

Publicerad: 14 oktober 2015, 08:44

Vårdplatsbristen gör att tre av fyra tillfrågade läkare på Karolinska har diagnostiserat och behandlat patienter på ett sätt som inte är optimalt.


Våren 2015 genomförde läkarföreningen på Karolinska universitetssjukhusets sin medlemsenkät där 1 601 av sjukhusets ungefär 2 800 läkare deltog. På frågan ”Känner du till en eller flera patienter som lidit skada på grund av vårdplatsbristen det senaste året?” svarade 51 procent av de som svarade ja. Enligt föreningen visar kommentarerna att skador kan vara allt från icke medicinska skador av lindrig karaktär, som långa väntetider, till dödsfall.

Vidare ska 78 procent av de läkare som arbetar i en verksamhet som berörs av vårdplatsbrist vid olika tillfällen diagnostiserat och behandlat patienter på ett sätt som inte var optimalt på grund av just vårdplatsbristen.

– Det är en vansklig verklighet som speglas. I landstingets rapporteringssystem för vård och arbetsmiljöavvikelser anger 38 procent av läkarna att de inte rapporterat en inträffad vårdskada. En förklaring till underrapporteringen kan vara att sju av tio läkare inte anser att avvikelserapportering leder till förändring, säger Yvonne Dellmark, ordförande i läkarföreningen på Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Läkarföreningen poängterar också att vårdplatsbristen är ett generellt problem för samtliga akutsjukhus och kräver nu att landstingsledningen vidtar åtgärder för att öka antalet vårdplatser på de sjukhus som tar hand om länets akutsjukvård.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev