Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarförening överväger JO-anmälan mot Akademiska

Publicerad: 10 januari 2011, 10:56

Läkaren uttalade sig kritiskt i radio, men efter ett möte med ledningen för Akademiska sjukhuset vill han inte längre kommentera något. Nu överväger läkarföreningen en JO-anmälan.


I förra veckan intervjuades läkaren Stefan Branth av Sveriges Radios Upplandsnytt och berättade om stora problem med överbeläggningar på Akademiska sjukhuset under jul- och nyårshelgerna.

När intervjun sänts kallades Stefan Branth till ett möte med chefen för sjukhusets akutdivision. Efter mötet ville han inte längre uttala sig för radion och avbokade en planerad intervju med Upsala Nya Tidning.

Men ledningen menar att man inte försökt tysta Stefan Branths kritik.

– Vi har bestämt att jag är sjukhusets talesman i frågor som rör överbeläggningar. Det har vi meddelat Stefan Branth. Men det står honom fritt att säga vad han vill som privatperson, säger chefsläkaren Ulf Hanson till UNT.

Från Upplands allmänna läkarförening överväger man nu en JO-anmälan.

– Det här handlar ju om vår yttrandefrihet. Sjukhusledningen måste följa gällande lagar. Stämmer det här så måste vi pröva det lagligt. Vi kan komma att göra en JO-anmälan. Stefan Branth är dessutom facklig representant och uttalar sig i en arbetsmiljö- och patientsäkerhetsfråga, säger Anna Rask-Andersen, ordförande i föreningen, till UNT.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News