Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarförening vill inte se överetablering

Publicerad: 29 januari 2013, 07:51

Det vore lika illa med en överetablering av läkare som en underetablering, tycker Medelpads läkarförening.


Medelpads läkarförenings ordförande Jonas Wallvik vill inte att den nuvarande läkarbristen slår över och i stället resulterar i en överetablering. Det vore lika illa och kosta samhället för mycket, menar han.

– Det är lika meningslöst att ha ett underskott på 10–30 procent som ett lika stort överskott, säger han till Sundsvalls Tidning.

Enligt Jonas Wallvik kommer de utökade platserna vid läkarutbildningen att ge effekt, men först om 10–15 år. Att det råder läkarbrist i dag beror på att man inte har mött pensionsavgångarna i tid.

Landstingets Västernorrlands tidigare sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson anser att landstingen själva har bidragit till att så många hyrläkare anlitas, för att de inte har varit tillräckligt bra som arbetsgivare, men också att det har utbildats för få läkare.

– Lösningen är i stället att dämpa efterfrågan och det kan man bara göra på lång sikt genom folkhälsoarbete, säger han till Sundsvalls Tidning.

Sigbjörn Olofsson tror att vi kommer att se en fortsatt läkarbrist även om 25 år. Även om folkhälsoarbetet hamnar mer i fokus kommer det ta tid innan det ger effekt, tror han.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev