Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarna anmäler Sös till Arbetsmiljöverket och Ivo

Publicerad: 9 april 2018, 13:03

Ett nytt arbetssätt på akutmottagningen på Södersjukhusets har lett till kaos för både personal och patienter, anser läkarna som anmäler sjukhuset.


Ämnen i artikeln:

SödersjukhusetLäkarförbundetStockholms läns landstingIvo

– Vår arbetsmiljö är hemsk och patientosäker, det hänger ihop. Organisationen uppfyller inte de krav man borde ha på Nordens största akutmottagning, säger Klara Strömberg, överläkare och ordförande Läkarförbundet på Södersjukhuset samt huvudskyddsombud för Saco, som gjort anmälningarna.

Två liknande anmälningar har gått till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, och till Arbetsmiljöverket.

Läkarna beskriver att patienterna sitter i väntrummen, ofta utan att vara bedömda, utan att tittas till och kan försämras utan att någon märker det. Sekretessbelagda samtal med patienterna sker i kassa och korridorer, utan avskärmning. Även undersökningar sker i väntrum och korridorer, enligt anmälningarna. Britsar i dubbla rader i korridorerna minskar framkomligheten och strider mot brandsäkerhetsföreskrifter.

Randande ST-läkare kan vara ensamma på kardiologakuten på natten. En flödesledare kan ansvara för 20-30 patienter utan att veta hur sjuka de är. En ledningsläkare som ansvarar för hela akuten kan ha upp mot 140 patienter, av vilka hälften inte är bedömda, enligt anmälningarna.

– Man blir stressad, får en känsla av kontrollförlust och samvetsstress när situationen känns patientosäker. När man går hem undrar man vad patienten uppfattade av det man sa. Det var inte för att arbeta så här som jag blev läkare, säger Klara Strömberg.

Försämringen beror på det nya arbetssättet med modularbete, enligt läkarna. Det infördes 2014 för snabbare och bättre handläggning av patienterna och förstärkt teamarbete. Då togs triagefunktionen bort. Sedan patienterna betalat i kassan skulle de hänvisas till rätt modul för direkt bedömning och prioritering av sjuksköterska.

Men det har inte alls fungerat, anser Läkarförbundet och Saco, som helt underkände den utvärdering som sedan ändå ledde till att arbetssättet infördes på hela akuten. Den senaste tiden har samverkan med sjukhusledningen förbättrats, enligt Klara Strömberg. Men hon anser att skadan redan är skedd – personalomsättningen på akutmottagningen är 28 procent per år för sjuksköterskor och 5 procent för läkare.

I anmälan anger Saco en rad krav, bland annat att triagering återinförs, att patienterna ska kunna samtala med vårdpersonal under sekretess och att slippa ta prover och kontrollera vitalparametrar offentligt. En plan för hur kompetenta läkare och sjuksköterskor ska förmås att stanna kvar på Sös, efterlyses också.

Urban Säfwenberg är verksamhetsområdeschef för akutmottagningen på Södersjukhuset sedan sex månader tillbaka.

– Jag förstår att man tar till en anmälan, vi har haft förhöjt beredskapsläge vid två tillfällen den sista tiden på grund av att vi haft patienter som legat på akuten i mellan 24 och 48 timmar och väntat på slutenvård.

Kommer ni att förändra arbetssättet på akuten igen, så som läkarna kräver?

– Vi jobbar på ett Modul2.0 nu. Vi tar bort märkningen på modulerna och blandar flödena så det inte blir få patienter i ett flöde och många i ett annat. Nästa år växlar vi också in till fler akutläkare. Dessutom ökar vi antalet slutenvårdsplatser. Jag förstår att läkarna och patienterna har det jättejobbigt.

Anmälningarna från Södersjukhuset kom in till myndigheterna den 5 april.

Siffran för personalomsättningen på Sös är förtydligad efter uppgifter från SLL. 28 procent är inte den totala personalomsättningen utan gäller för sjuksköterskor. För läkare är omsättningen 5 procent. 2018-04-12

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev