Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarna i styckmordsfallet kämpar vidare trots bakslag

Publicerad: 13 juli 2009, 08:08

Läkarna som stod åtalade för styckmordet på Catrine da Costa fortsätter sin kamp för att få upprättelse.


Nyheten om att åklagaren har lagt ned förundersökningen i det uppmärksammade fallet kom i helgen. Beskedet innebär att ingen gärningsman kommer att dömas för styckmordet på Catrine da Costa 1984.

För de två läkare som misstänktes för mordet på 1980-talet är beskedet ett bakslag. Männen friades från anklagelserna men utpekades i domen från Stockholms tingsrätt som ansvariga för att ha styckat kroppen. Det ledde till att de förlorade sina läkarlegitimationer.

Tidigare har läkarnas advokat Anders Frigell sagt att eventuella framsteg i utredningen skulle kunna gynna läkarnas kamp för att få upprättelse. Nu uppger han att den nedlagda förundersökningen inte har någon betydelse. Enligt Anders Frigell ska en resningsansökan mot kammarrättsdomen som ledde till att de förlorade sina legitimationer lämnas in någon gång i höst eller vinter.

– Jag håller nu på att arbeta med sakkunniga, framför allt vad det gäller utsagopsykologi och vad gäller rättsläkarnas utlåtande, det här påståendet om att det krävdes särskild kunskap för att stycka kroppen på det här sättet, säger han till TT.

Till hösten inleds även en skadeståndsprocess i Attunda tingsrätt. De två läkarna kräver 35 miljoner kronor i skadestånd av staten för att de har fått sina liv förstörda.

Relaterat material

Nej till husrannsakan för att leta bevismaterial på sjukhus

Styckmordsanklagade läkare hoppas på nya DNA-tester

Rättslig prövning för styckmordsläkarna

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev