Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Läkarprotester stoppar inte omorganisation

Publicerad: 23 Juni 2008, 13:19

Länssjukhuset i Halmstad omorganiseras vid årsskiftet. Men Läkarföreningen kämpar emot förslaget att minska antalet verksamhetschefer.


Genom att skapa större divisionsliknande verksamhetsområden hoppas Landstinget Halland kunna förbättra samverkan och effektivisera resurserna på Länssjukhuset i Halmstad. Dagens 17 verksamhetschefer reduceras till tio så kallade verksamhetsområdeschefer.

– Det blir färre höga chefer men fler på avdelningschefsnivå, berättar Anders Dybjer, sjukhuschef för Länssjukhuset i Halmstad.

Organisationen innebär att landstinget skapar sex verksamhetsområden vars chefer, under sjukhuschefen, ansvarar för ekonomi och styrning av verksamheten vid flera samverkande kliniker. På kliniknivå ska sedan avdelningschefer, i första hand läkare, ansvara för den medicinska verksamheten.

– Syftet med omorganisationen är att öka flexibiliteten och utnyttja resurserna bättre, säger Anders Dybjer.

Men Hallands läkarförening tror inte att en omorganisation är rätt recept för nå målen och har gjort vad de kunnat för att förhala beslutet om omorganisationen.

– Den beslutande makten kommer att flyttas från klinikerna högre upp i hierarkin. Vi har efterlyst goda exempel där man kan påvisa att divisioner skulle ge de resultat som landstinget efterlyser. Samordning och vårdplatser måste kunna skapas utan att man gör en sådan här omorganisation, säger Tord Berggren, ordförande i Hallands läkarförening.

Föreningen anser att tre chefsnivåer är för lite. I stället vill de ha ytterligare en nivå, något som landstinget är emot. Läkarföreningen har också efterlyst en riskanalys av omorganisationen. Detta har nu landstinget beslutat att göra.

Under juli hoppas sjukhuschefen Anders Dybjer att omorganisationen kommer att klubbas igenom.

–Vi ska ha fortsatta diskussioner med läkarföreningen men räknar med att ett beslut ska fattas under sommaren så att den nya organisationen ska träda i kraft vid årsskiftet, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev