Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarstudent dömd i hovrätten för våldtäkt

Publicerad: 29 januari 2020, 12:55

Lunds universitet

Foto: Nina Ransmyr

Den läkarstudent i Lund som dömdes för våldtäkt i somras har nu även dömts i hovrätten, som fastställer tingsrättens dom.

Ämnen i artikeln:

Lunds universitet

LB


Efter tingsrättens dom begärde Lunds universitet att Högskolans avskiljandenämnd skulle stänga av studenten från läkarprogrammet. Men nämnden sade nej, med motiveringen att våldtäktsdomen ännu inte har vunnit laga kraft.

Studenten har därför fått fortsätta sin utbildning, fast med anpassad studiegång eftersom Region Skåne inte tar emot studenten i vården. Det uppger Sveriges Radio Malmöhus.

– Det här är ju en knepig situation. Sjukvården har meddelat oss att man inte tar emot studenten och att studenten inte kan ha kontakt med patienter eller patientuppgifter, och därför kan inte studenten gå den kurs som studenten skulle ha gått nu i höst. Då har vi istället erbjudit anpassad studiegång utan patientkontakt. Och det har vi gjort eftersom vi är skyldiga att erbjuda en utbildning, sade Maria Björkqvist, utbildningsansvarig på medicinska fakulteten i Lund, till Dagens Medicin i höstas.

Beslutet i Högskolans avskiljandenämnd överklagades till förvaltningsrätten i Stockholm, som under hösten gav studenten rätt att fortsätta på läkarprogrammet. Motivet där var att studenten inte ”utgör en påtaglig risk för andra i sin utbildningsmiljö”. Till skillnad från Högskolans avskiljandenämnd ansåg förvaltningsrätten att det gick att göra en riskvärdering av den våldtäktsdömde studenten innan en dom vunnit laga kraft.

Hovrätten över Skåne och Blekinge, som meddelade sin dom i går, tisdag, ser inga skäl att ändra tingsrättens bedömning. Domen på två års fängelse för våldtäkt står därför kvar.

Den kan överklagas senast 25 februari till Högsta domstolen. Där krävs prövningstillstånd, vilket betyder att det är Högsta domstolen som bestämmer om målet ska tas upp eller inte. Dagens Medicin har sökt studentens försvarsadvokat för att få svar på om hovrättens dom kommer att överklagas.

Ifall den inte överklagas, så kommer hovrättsdomen att vinna laga kraft. Samma sak gäller om Högsta domstolen inte meddelar prövningstillstånd. Besked om detta kommer vanligen inom en månad efter ett överklagande.

Skulle Högsta domstolen meddela prövningstillstånd, så tar det därefter vanligtvis ett år innan målet tas upp.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev