torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarstudent får återgå till studier trots kraftig kritik

Publicerad: 2 mars 2020, 13:41

Foto: Anders Bergqvist, Örebro universitet

Studenten på läkarprogrammet vid Örebro universitet som stängts av efter att ha tagit kontakt med patienter på sociala medier, får återgå till studierna. Det har Högskolans avskiljandenämnd beslutat.

Ämnen i artikeln:

Örebro universitet

SH


Det rapporterar Läkartidningen. Under förra våren stängdes studenten av i 20 veckor efter att han tagit kontakt med minderåriga patienter som han träffat under verksamhetsförlagd utbildning på ett sjukhus i Mellansverige. Den yngsta patienten var vid tillfället 14 år. På Facebook skrev studenten ”Gillar du äldre killar?” och ”du är fruktansvärt söt”.

Disciplinnämnden vid Örebro universitet beslutade att stänga av studenten efter att patienternas föräldrar hört av sig. Det agerandet var inte tillräckligt, ansåg över 800 läkare och läkarstudenter, som skrev under ett öppet brev till universitetets rektor. Brevskrivarna ville att universitetet skulle pröva studentens lämplighet som läkare.

I januari i år beslöt Högskolans avskiljandenämnd, HAN, att studenten får fortsätta sin utbildning. Den läkarundersökning som genomfördes visade inte på någon psykisk störning, skriver Läkartidningen. Eftersom inget allvarligt brott har begåtts är inte kraven för avskiljande uppfyllda, konstaterar HAN, som också påpekar att det inte är studentens lämplighet som läkare som nämnden tagit ställning till.

Studenten har erkänt det inträffade och håller med om att hans agerande varit  oacceptabelt. Han har också framhållit att han vid tillfället mådde dåligt, hade avslutat ett förhållande och tog sömntabletter. “Han tror att han vid den tiden var i behov av lite uppmärksamhet och komplimanger”, står det i Disciplinnämndens beslut.

Örebro universitetsrektor Johan Schnürer delar inte HAN:s nya bedömning.

– Jag hade naturligtvis tyckt att det vore rimligt att stänga av en student som uppvisat ett så olämpligt beteende. Det var därför vi ansökte om avskiljande, och vi står fast vid det, säger han till Läkartidningen.

Ann-Sofie Duberg, programansvarig på läkarutbildningen i Örebro, säger till Läkartidningen att studenten kommer att erbjudas att återuppta studierna, något som studenten har sagt sig vilja göra.

– Studenten har all rätt att fortsätta sin utbildning och kommer förstås få möjlighet att göra det. Det är vår uppgift att erbjuda honom det. Sedan kommer vi givetvis ha möten med honom och lägga upp en plan, säger hon till tidningen.

Universitetet är skyldigt att försöka ordna verksamhetsförlagd utbildning åt alla studenter, men att det är upp till verksamheterna att avgöra om de vill erbjuda en student en plats, påpekar hon för Läkartidningen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev