söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarstudent stängs av efter olämplig patientkontakt

Publicerad: 9 maj 2019, 11:39

”Gillar du äldre killar?” Det skrev en läkarstudent vid Örebro universitet till en 14 år gammal patient på Facebook. Nu stängs studenten av i 20 veckor.

Ämnen i artikeln:

Örebro universitet

JK

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


I beslutet från Disciplinnämnden vid Örebro universitet står att läkarstudenter får omfattande utbildning i patientbemötande, medicinsk etik och juridik redan från termin ett. Att den nu avstängde studenten, som började sin utbildning för flera år sedan, inte skulle vara medveten om vilket förhållningssätt som gäller mot patienter beskrivs som ”helt orimligt”.

Bakgrunden till avstängningen är att läkarstudenten efter ett patientbesök under en verksamhetsförlagd utbildning vid ett sjukhus i Mellansverige tagit kontakt med två underåriga patienter via sociala medier. Den yngsta patienten var vid tillfället 14 år. På Facebook skrev studenten ”Gillar du äldre killar?” och ”du är fruktansvärt söt”. Studenten, som är i 30-årsåldern, ska även ha påstått att han var flera år yngre än han i själva verket var.

Efter kontaktförsöken, som ägde rum hösten 2018, hörde patienternas föräldrar av sig till den aktuella kliniken och studenten fick avbryta sin verksamhetsförlagda utbildning. Händelserna anmäldes och utreddes. Och det är mot den bakgrunden Disciplinnämnden nu beslutar att studenten ska stängas av från undervisning och prov vid Örebro universitetet i 20 veckor.

Studenten har erkänt det inträffade och håller med om att hans agerande varit helt oacceptabelt. Han har också framhållit att han vid tillfället mådde dåligt, hade avslutat ett förhållande och tog sömntabletter. ”Han tror att han vid den tiden var i behov av lite uppmärksamhet och komplimanger”, står det i Disciplinnämndens beslut.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev