Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Läkarstudent våldtog barn får fortsätta utbildningen

Publicerad: 12 november 2008, 07:55

En läkarstudent vid Lunds universitet dömdes till våldtäkt mot barn i våras. Trots det får han fortsätta sin utbildning.


Den 24-årige läkarstudenten har erkänt att han har haft oralsex med sin kompis 14-åriga lillebror, medan 14-åringen låg och sov, uppger Sveriges Radio P3 Nyheter. Läkarstudenten fälldes för våldtäkt mot barn i både tingsrätten och hovrätten. Han dömdes till skyddstillsyn och behandling, som han just nu har studieuppehåll för att genomgå.

Lunds universitet vill stänga av 24-åringen från utbildningen, eftersom universitetet bedömer att det finns risk att han skadar andra. Exempelvis finner man det olämpligt att studenten kommer att gå en kurs i barn- och ungdomspsykiatri där han kommer att träffa unga och utsatta personer.

Högskolans avskiljandenämnd prövar ärenden om att avskilja studenter från högskoleutbildning efter anmälan från rektor vid ett universitet eller en högskola. Enligt högskolelagen kan studenter som lider av psykisk störning, missbrukar alkohol eller narkotika eller har gjort sig skyldig till allvarlig brottslighet avskiljas från sina studier. Detta förutsatt att det finns en påtaglig risk för att studenten kan skada en annan person eller värdefull egendom under utbildningen. Men enligt nämnden finns ingen sådan risk i det här fallet.

– Den här typen av brott, den innebär ingen påtaglig risk för att det här ska upprepas, säger Thomas Johansson, ordförande i Högskolans avskiljandenämnd, till radion.

Det är ännu oklart om Lunds universitet kommer att överklaga nämndens beslut till länsstyrelsen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev