Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarstudenter byter strejkhot mot kravlista

Publicerad: 20 februari 2013, 12:42

Det blir ingen studentstrejk i Skåne. Men nu ger sig Medicinska föreningen i Malmö och Lund in i debatten om besparingarna inom vården i Region Skåne.


Efter att en grupp studenter yrkat på studentstrejk fattade föreningens fullmäktige i går beslutet att ta fram en kravlista och kalla till öppet möte mellan regionpolitiker och studenter.

– Efter långa och givande diskussioner på fullmäktigemötet i går kom vi fram till att det inte ska bli någon strejk i mars. Vi insåg att vi behövde konkretisera ner vad vi tycker och vad vi vill, säger Julia Frändberg, ordförande för Medicinska föreningen i Lund-Malmö.

Föreningen vill nu lyfta upp resursbristen inom vården eftersom den anser att utvecklingen hotar kvaliteten på utbildningen.

– Det finns många vittnesmål om studenter som kommer till mottagningar eller avdelningar utan att ha en namngiven handledare och blir runtskickade. De ökade produktionskraven märks på flera kliniker i att studenterna får mindre praktiska utbildningsmoment.  Studenterna får höra att ”vi hinner inte ta hand om dig i dag”, säger Julia Frändberg.

Hur mycket tror du att ni studenter kan påverka politkerna?

– Jag tror att vi har stor påverkan. Vi träffade politiska sekreterare från Femklövern i måndags och de lyssnade och var ganska förvånade att situationen var som den är. Jag hoppas nu att vi kan bli ännu mer konkreta i våra krav.

Men hoten om strejk finns kvar. Om föreningen inte upplever att den får gehör för sina krav kan den uppmana studenterna att strejka genom att stanna hemma från utbildningen och demonstrera utanför de skånska sjukhusen.

– Det kommer antagligen få stor uppmärksamhet att studenterna är missnöjda, och det kommer politikerna förhoppningsvis att ta till sig, tror Julia Frändberg.

Men kan man verkligen säga att studenter kan strejka?

– Det har diskuterats om det är ett bra sätt eller inte för det innebär att studenter missar undervisning. Och det kommer fortsätta att diskuteras.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News