Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Läkarstudenter ifrågasätter höga läkarlöner

Publicerad: 16 december 2014, 14:53

Läkarstudenterna Linus Källgård och Anna Pavia läser sin fjärde termin vid Sahlgrenska akademin i Göteborg och de vill att läkares status och lön diskuteras.

Foto: Robin Lennqvist.

Att läkare tjänar dubbelt så mycket som sjuksköterskor är inte rimligt, tycker läkarstudenterna Anna Pavia och Linus Källgård.


Studenterna läser sin fjärde termin vid Sahlgrenska akademin i Göteborg och vill att läkares status och lön diskuteras. Därför har de startat Facebook-sidan Lönedryftet.

– Generellt har vi höga läkarlöner men desto sämre arbetsmiljö med mycket stress och en stor löneklyfta mellan olika vårdyrken. Som läkarstudenter får vi det inte att gå ihop och därför vill vi att fackförbund och framtida arbetsgivare byter fokus från höga läkarlöner till hög patientsäkerhet, säger Anna Pavia.

Läkarstudenterna är tydliga med att de inte har något recept på hur man löser alla problem, utan vill lyfta frågan för diskussion. För att göra det har de, förutom sidan, även skrivit en debattartikel i studenttidningen Spionen. Reaktionerna har hittills varit blandade.

– Många andra studenter är upprörda, vilket inte är så förvånande. Men vi har fått in många kloka synpunkter, både av personer som håller med och inte, säger Anna Pavia.

Anna Pavia och Linus Källgård tycker inte att det är rimligt att en läkare tjänar dubbelt så mycket som en sjuksköterska, men menar samtidigt det är svårt att sänka lönerna och att man i stället ska fokusera på att frysa lönerna så att de inte skenar iväg ännu mer.

– Lönerna pressas upp efter tillgång och efterfrågan, men förhoppningsvis utbildar man sig inte till läkare enbart för lönen. Det finns andra sätt att locka läkare till tjänsterna, som exempelvis en bättre arbetsmiljö, säger Anna Pavia.

I stället för att den enskilda läkaren ska få mer pengar på lönekontot tycker studenterna att pengarna kan användas på ett bättre sätt inom vården.

– Det är möjligt att det är en naiv tanke att pengar kan flyttas från lönehöjningar till en bättre arbetsmiljö, men det är fortfarande en tanke som bör diskuteras, säger Linus Källgård.

Han menar att det finns en stark koppling mellan löner och status och menar därför att även läkarens yrkesstatus bör diskuteras.

– Jag tror att en minskad spridning av lönerna inom vården skulle minska distansen mellan läkare och sjuksköterskor även statusmässigt, säger Linus Källgård.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev